Efter en tids lugn blossar epidemin av organiserade bostadsinbrott nu upp i en ny våg. Värst drabbade för närvarande är välbeställda kommuner i Roslagen där de hitresta ligorna hoppas på störst ekonomisk utdelning av sin brottslighet.

Ligorna från utlandet som länge plågat Sverige med sina räder av bostadsinbrott har haft lågsäsong under corona-pandemin. Skälet till det är de restriktioner som lett till att det stora flertalet svenskar tillbringat väsentligt mer tid i sina hem.

Men när restriktionerna nu lättar och allt flera vaccinerade börjar åka på semester och därmed lämnar sina hem obevakade ser ligorna sin chans att återuppta sin organiserade brottslighet. I Roslagen som är hårdast drabbat har bostadsinbrotten på kort tid ökat med nästan 50 procent.

Nästan inga brott av det här slaget klaras upp. Ligorna försvinner snabbt ut ur landet med stöldgodset. Öppna gränser och underbemanning på Tullverket gör det enkelt för tjuvarna att åka skytteltrafik in i och ut ur Sverige.

Upplevs som obehagligt och integritetskränkande

Samtidigt är det en typ av brott som drabbar offren hårt. Att få sitt hem länsat upplevs av många som svårt integritetskränkande.

Känslan av att tryggheten ryckts undan håller ofta i sig länge efter att man utsatts, för vissa försvinner den aldrig. Många gånger kan man också ha blivit bestulen på föremål med affektionsvärde som pengar från försäkringsbolaget inte kan kompensera för.

Madeleine Holmström är polis i södra Roslagen och bekräftar i en intervju med SVT att det här är brott som påverkar de som drabbas väldigt mycket.

– Det är så klart fruktansvärt obehagligt att ha okända människor inne i sitt hem.

Få brott klaras upp

Hon uppger att polisen därför försöker att vara snabbt på plats när brotten upptäcks, för att om möjligt kunna gripa tjuvarna direkt innan de försvinner med stöldgodset.

Holmström säger vidare att man i varje fall i hennes distrikt prioriterar att utreda den här sortens brott, just därför att upplevelsen hos de som drabbas är så stark.

Hon medger samtidigt att bostadsinbrott är svåra att utreda. Ibland kan DNA säkras. Men sedan gäller det att matcha det mot någon person som ofta inte ens finns i kvar landet.

Har polisen tur kan tjuvar som återvänder och tas på bar gärning på det sättet knytas till tidigare brott. Totalt sett förblir dock de allra flesta bostadsinbrott ouppklarade.

Många brott men små utredningsresurser

Enligt Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Region mitt, beror den låga uppklaringsprocenten också på resursbrist i förhållande till hur många brott som begås.

– Vi har svårt att hinna med alla inbrotten, förklarar han för SVT.

Ger tips till semestrande och brottsdrabbade

För att minska risken för inbrott kan man vidta en del enkla åtgärder, tipsar polisen. Ett av dem är att inte bomma igen och plocka bort allt från tomten så att man signalerar bortovaro.

– Plocka inte in utemöbler, kanske ha en barncykel kastad i trädgården, föreslår Daniel Wikdahl.

Han ger också tips om hur man bör agera om dessa åtgärder inte hjälpt och man ändå fått påhälsning av tjuvligorna. Rör ingenting och backa ut samma väg som du kom in. Det ger polisens kriminaltekniker bäst förutsättningar för att säkra spår på platsen.