I början av januari drog ett oväder med blåst och snö fram över delar av Sverige. Elnätet slogs ut på flera håll och nu meddelar Vattenfall att 8000 hushåll kommer att vara utan el i ett par veckor till. Först den 25 januari tror man att alla drabbade kan ha elen tillbaka.

På en presskonferens meddelande Vattenfalls VD Annika Viklund att tidigare prognos för reparationsarbetet inte håller. De 8000 hushåll i framför allt Roslagen som redan varit utan el i drygt en vecka får ge sig till tåls i två veckor till.

På fastlandet kan elen vara tillbaka något tidigare men på öarna är det 25 januari som gäller, berättade Viklund i sin statusuppdatering av hur reparationsarbetet fortskrider.

Får kritik
Kritik har riktats mot att för stora delar av elnätet fortfarande är ovan jord i stället för nedgrävt och skyddat mot dåligt väder. Trots tidigare erfarenhet av att ledningar skadats av fallande träd har heller inte tillräckligt breda trädfria gator skapats kring delar av luftledningarna.

Något man måste räkna med
Statliga Vattenfall svarar på kritiken med att säga att det vore för dyrt att bygga en elförsörjning som klarar att vinden friskar i. Annika Viklunds besked är att hon förstår att det är ett svårt läge för de strömlösa kunderna men att flera veckor utan el är något de får räkna med om det blåser upp.

”Allas lika värde”
På en skylt bakom Vattenfalls VD under presskonferensen angavs att företagets policy är ”Allas lika värde”. Kritiska röster invänder att det inte tycks gälla alla elkunders lika rätt till fungerande el och att tre veckors strömlöshet aldrig skulle ha accepterats i exempelvis Stockholms innerstad.

Nytt blåsväder i antågande
Enligt meteorologerna väntas det nu blåsa upp på nytt, särskilt i Norrland, med risk för nya omfattande strömavbrott.