En dement 83-åring råkade ut för en fallolycka utanför ett kommunalt äldreboende i Skåne. Men trots att mannen larmade efter hjälp reagerade inte personalen. Först efter åtta timmar påträffades han, då kraftigt nedkyld. Och bara några få dagar senare avled mannen. När ansvarig chef i kommunen kommenterar händelsen beror det hela på ”olyckliga omständigheter”.

Det var den 28 november förra året som 83-årige Stig Gustavsson gick ut från äldreboendet Björkbacken i Sjöbo på en promenad – som slutade i att gick vilse och var ute i kylan i åtta timmar.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde vårdtagare på balkong i timmar – fick föras akut till sjukhus

Stig som under sin promenad hade problem med att hitta tillbaka hade tryckt på larmknappen tre gånger men fick ingen hjälp. Enligt Stigs son Jörgen Gustavsson ska han troligen ha fallit och skadat armar, knän och huvud.

– Han tros ha försökt ta sig runt boendet eftersom han inte låg långt från huvudingången. Han verkar ha trillat och skrapat sig och var skadad på armarna, knäna och huvudet. Hans kroppstemperatur var då på 32 grader, men det fick vi reda på långt senare, berättar Gustavsson för Kvällsposten.

Övergiven i åtta timmar utomhus

Det skulle dröja hela åtta timmar innan personalen upptäckte att Stig låg nedfrusen utanför ålderdomshemmet. Vårdpersonalen bäddade ned Stig för att han skulle återfå sin normala kroppstemperatur men utan att veta att han vistats ute i hela åtta timmar.

Två dagar senare larmades läkare eftersom Stig hade besvär med magsmärtor och inte kunde kissa. En kateter sattes in men nästföljande dag fick läkare tillkallas på nytt för en ny fallolycka på äldreboendet.

Kort därefter drabbades Stig av andningssvårigheter och nya smärtor i kroppen. En läkare ordinerade antibiotiska mot lunginflammation men då var det för sent och Stig avled.

Kommunen: ”Olyckliga omständigheter”

Stigs son har anmält händelsen till Inspektionen för våd och omsorg (IVO) och väntar på att deras utredning ska bli klar. Eva Gustafsson är förvaltningschef för vård- och omsorg i Sjöbo kommun och hon kommenterar händelsen där Stig lämnades övergiven som ”olyckliga omständigheter”.

– Det är förfärligt, det finns inget annat att säga. Det har gjorts en utredning med en speciell utredare för att få en objektiv bild. Det är så att vi inte bara kan peka och säga att en person har slarvat. Det kan vi inte hitta. Det vi kan se är olyckliga omständigheter i kombination och otydlighet kring vissa områden, säger Gustafsson.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde klienter i avföring och spyor – inför checklistor för att komma ihåg