I början av året kunde Samhällsnytt som första media visa en ocensurerad video av ett slagsmål på hamburgerrestaurangen Burger King i Uppsala. Samhällsnytt fick kontakt med brottsoffren som berättade hur de bett ett invandrargäng som hotade kassapersonalen att lugna ned sig och då knivhuggits flera gånger. Nu har en nyanländ syrier dömts för dådet men rättsväsendet anser att knivhuggen bara når upp till grov misshandel.

Det var lördagen den 8 februari vid klockan 23 som en dispyt uppstod i kön när tre invandrare inte kunde acceptera att deras matbeställning dröjde. 29-årige Ricky som anlände till kassan för att beställa berättade för Samhällsnytt hur han förklarade för gänget att det inte kommer gå fortare att få maten om man hotar personalen.

LÄS ÄVEN: Invandrare knivhögg svenskar på Burger King

Invandrargänget kunde inte acceptera att bli tillsagda och blev aggressiva. I ett videoklipp som filmades av förbipasserande utanför restaurangen syns det hur en person i gänget utdelar flera knivhugg mot svenskarna. Gärningsmannen är Abdalraouf Al Far som enligt egen utsago är 20 år gammal, från Syrien och numera folkbokförd i Knivsta söder om Uppsala.

Han invandrade till Sverige i samband med migrantkaoset år 2015 och bara två år senare erhöll han svenskt medborgarskap. Sedan ankomsten hit har han hamnat i belastningsregistret för butiksstöld och narkotikabrott vilket resulterat i ungdomsvård.

Videon från bråket som utmynnade i knivvåld kan ses nedan.

I polisens förundersökning finns tydliga stillbilder som visar hur Abdalraouf  håller i ett knivföremål med vilket han sedan hugger flera gånger mot svenskarna.Ricky och hans vän, som syns falla ihop på stillbilderna, åsamkades flera stickskador.Försvarar våldet med rasismanklagelser

När polisen förhör Abdalraouf försvarar han sig med att det är svenskarna som helt plötsligt har börjat förolämpa hans gäng i kassan genom att kalla dem ”invandrare och andra dåliga saker”.

”Jag bär alltid kniv”

Polisen påträffade vid husrannsakan och i samband med gripandet flera knivar i Abdalraoufs ägo. Att Abdalraouf mitt bland människor i centrala Uppsala och i strid med lagen bar en stor kniv förklarar han med att han måste kunna försvara sig.
Abdalraoufs knivar. Foto: Polisen

Svensk medborgare på rekordtid – kan inte utvisas

Inledningvis greps tre personer misstänkta för attacken men två av dem släpptes senare. Den första oktober meddelade Uppsala tingsrätt att Abdalraouf döms för grov misshandel, flera narkotikabrott och brott mot knivlagen till fängelse i ett år och två månader.

Enligt gällande praxis kommer Abdalraouf att släppas fri efter att han avtjänat två tredjedelar av straffet. Abdalraouf kan inte utvisas från Sverige eftersom han våren 2017, endast två år efter ankomsten till Sverige, erhöll svenskt medborgarskap.

Abdalraouf Al Far döms nu för grov misshandel, narkotikabrott, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Den grova misshandeln är det allvarligaste brottet där påföljden är angiven till fängelse lägst ett år och sex månader.

Det är också ett brott som talar för en sådan påföljd och även narkotikabrottet är ett brott som talar för en frihetsberövande påföljd. Det finns särskilda skäl för att döma till fängelse och enbart en skyddstillsyn är inte en tillräckligt ingripande påföljd trots att hänsyn tagits till hans ålder. Påföljden bestäms därför till fängelse ett år och två månader


LÄS ÄVEN: Ricky och vänner bad aggressivt invandrargäng lugna sig – knivhöggs

authorimage