Abushi Shamse döms idag för mordförsök och grov våldtäkt mot en nioårig flicka i Skellefteå i somras. Tingsrätten bestämmer påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Sommarens våldsdåd, där en svensk nioårig flicka utsattes för en brutal våldtäkt och mordförsök från en flera år äldre flyktingpojke från Etiopien, har fått stor uppmärksamhet och rört upp starka känslor i hela landet.

LÄS OCKSÅ: Fick permanent uppehållstillstånd en vecka innan brutala mordförsöket på flicka i Skellefteå

Det brutala dådet, ett i raden av invandringsrelaterade illdåd som drabbat Sverige, begicks i ett skogsparti nära Moröbacke skola i Skellefteå.

Idag kommer Skellefteå tingsrätts dom: Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 15-åringen döms även att betala 730 000 kronor i skadestånd till den utsatta flickan och hennes familj. 9660 kronor av det beloppet är hans föräldrar solidariskt betalningsansvariga för.

Stark dödsångest

Domstolen konstaterar i sin dom att den nioåriga flickan under den utdragna tortyrliknande misshandeln ”måste ha känt stark dödsångest”.

”Gärningen har i detta fall inneburit ett svårt lidande för” flickan och ”Abushi Shamse har utsatt henne för kraftigt våld och hon har tillfogats omfattande och mycket allvarliga kroppsskador som riskerar att påtagligt sätta ned hennes livskvalitet för resten av livet”, skriver domstolen.

LÄS MER: Skellefteåmonstret ströp flickan med skosnören

Vidare påpekas att flickan ”har ensam på en ödslig plats i skogen, utan möjlighet att påkalla hjälp samt fysiskt underlägsen Abushi Shamse befunnit sig i en skyddslös ställning utan möjlighet att värja sig. Abushi Shamse har genom brottet visat särskild hänsynslöshet och grymhet.”

13-åring blev 15

Den dömde Abushi Shamse uppgavs till en början vara tretton år gammal och därmed inte straffmyndig. Han placerades efter dådet på ett vårdboende.

Skellefteå kommun valde att hemlighålla hur mycket skattepengar de betalade för vården av det lokala monstret, en illegal mörkläggning som en domstol till slut satte stopp för.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Skellefteåmonstrets vård kostar 200 000 per månad

Efter en utredning kunde det konstateras att Abushi var äldre än hans familj uppgett när den kom till Sverige. Anledningen till att det blivit fel var att Abushis mamma räknat fel på sin sons ålder.

Sedan Abushi Shamses ålder skrivits upp till femton år, och han därmed befunnits vara straffmyndig, kunde han åtalas för våldsdådet mot flickan.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Mammans räknefel gjorde Abushi till 13 istället för 15