➤ Liknande kampanjer i Danmark och Finland ska ha fått fildelandet att gå ned.

Under hösten har den danska advokatbyrån Njord som företräder flera filmbolag skickat ut kravbrev till 5 000 svenskar som misstänkts för illegal fildelning. Ytterligare 5 000 ska snart skickas ut.

– Kampanjen kommer fortsätta i minst två år för att vi ska se en riktig effekt i Sverige, säger Jeppe Brogaard Clausen på Njord till SR.

Breven innehåller en uppmaning om att betala 4 500 kronor ifall man är skyldig. Gör man inte det riskerar man att stämmas.

Advokatbyrån har samlat in bevis mot svenska fildelare och fått ut personuppgifter bakom tiotusentals internetabonnemang vilket möjliggjorts av Ipred-lagen från 2009.

Fildelandet i Sverige har i stort sett legat still under det senast decenniet. Liknande kampanjer i Danmark och Finland ska enligt Brogaard Clausen dock ha fått fildelandet att gå ned.

Många av de som fått breven har hört av sig till Datainspektionen där man undrar ifall detta överhuvudtaget är tillåtet och ifall breven är att betrakta som inkassobrev.

– Man har inte rubricerat det här som ett inkassokrav men det är heller inte det som är avgörande. En inkassoåtgärd är om det förekommer någon form av påtryckning mot mottagaren att göra en betalning. Då är frågan om det förekommer en sådan påtryckning så att det är att betrakta som en inkassoåtgärd, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen.

I Danmark och Finland bedömdes de inte som inkassobrev av myndigheterna.