Berthollet Kaboru, ambassadråd och biståndschef på Sveriges ambassad i Zimbabwe, begärs idag häktad för grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta och grovt bedrägeri. Det framgår av handlingar från domstolen.
Kaboru är själv från Afrika, han är född i Demokratiska republiken Kongo, och kom till Sverige via Kenya som 27-åring 1999. Han är svensk medborgare sedan 2004.
I september 2017 får Berthollet Kaboru anställning på Sveriges ambassad i sitt hemland Kongo. Han arbetar där med biståndsfrågor knutna till sjukvård- och hälsa. Drygt fyra år senare, i november 2021, blir han befordrad till ambassadråd, biståndschef och vice myndighetschef vid Sveriges ambassad i Zimbabwe.
Sverige har under innevarande mandatperiod en biståndsbudget om 1,65 miljarder skattekronor till just Zimbabwe.
Mutmisstankar
Det uppstår emellertid misstankar om oegentligheter knutna till den “svenska” biståndschefen med ansvar för enorma summor skattepengar.
– Det är en flytande skala när man börjar misstänka saker och ting, men myndigheten har vidtagit egna åtgärder också. Så mycket kan jag säga, har Thomas Forsberg vid Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption tidigare sagt till Samnytt.
En internutredning inleds, och under tisdagen beslutar Thomas Forsberg om att Berthollet Kaboru ska anhållas för brott. Under fredagsförmiddagen lämnas en häktningsframställan in till Stockholms tingsrätt. Biståndschefen är enligt den på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta och grovt bedrägeri.
Brotten, som ska ha begåtts från 1 januari 2021 fram till sista december förra året, gäller emellertid inte den ambassad som Kaboru arbetar på nu, utan den tidigare arbetsgivaren: Svenska ambassaden i Kongo. Det grova bedrägeriet har enligt framställan begåtts i Sverige, men de övriga brotten på ambassaden i Kongo.
Förnekar brott
Sveriges biståndsbudget till Kongo uppgår till närmare en miljard kronor per år. Kongo är det land som, näst efter Ukraina, tog emot mest svenska skattepengar förra året.
Åklagare Thomas Forsberg berättar dock för Samnytt under fredagen att den frihetsberövade biståndschefen inte vill kännas vid anklagelserna.
– Han har förnekat brott. Så mycket kan jag säga. I övrigt kan jag inte gå in på vad han har sagt, säger Forsberg.
– Jag har fått in grunduppgifter från anmälaren som är den bevisning vi har. Det är det tingsrätten ska pröva nu.
Förtegen
I övrigt är anti-korruptionsåklagaren tystlåten om utredningen. Han vill inte svara på om det kan bli aktuellt med att delge fler personer misstanke om brott.
– Det kan jag inte kommentera och det går aldrig att utesluta i sådana här typer av ärenden, säger han.
Han vill heller inte svara på vilka andra, utöver Berthollet Kaboru, som eventuellt förhörts av polisen.
– Jag har än så länge inga kommentarer alls kring vilka vi har hört eller inte hört, säger Thomas Forsberg.
Häktningsförhandling hålls i Stockholms tingsrätt idag klockan 15:00.
LÄS ÄVEN: Sida-anställd anhållen för korruption
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.