Fyra unga män, bosatta i Sundsvallsområdet men med utomvästlig invandrarbakgrund och i tre fall också utländskt medborgarskap, åtalas vid Sundsvalls tingsrätt för en lång rad brott begångna i samband med att kvartetten kidnappade en 23-årig man och höll honom fången i ett källarutrymme i området Bredsand.

Avsikten med kidnappningen, som begicks den 14 november, var att pressa 23-åringen på pengar som de fyra ansåg att han var skyldig dem. Under fångenskapen misshandlades offret grovt med slag och sparkar, brändes i ansiktet med cigarettändare och dödshotades med kniv och pistol.

Offret tvingades klä av sig naken och bestals på bland annat dyr Armani-klocka, iPhone 8-telefon och märkesjacka. 23-åringens föräldrar utpressades sedan att föra över 15 000 kronor för att sonen skulle släppas fri och inte dödas.

De fyra gärningsmännen som lystrar till förnamnen Ahmed, Pedro, Abdiaziz och Ibraim är mellan 18 och 23 år gamla. Ahmed och Abdiaziz är medborgare i Somalia. Pedro är medborgare i Angola men har även ett svenskt medborgarskap. Ibraim har svenskt medborgarskap.

Ahmed har sedan tidigare ett flertal domar på sig för bland annat våld mot tjänsteman, bilstöld, narkotikabrott och misshandel. Påföljderna inskränker sig sammantaget till ett antal timmars samhällstjänst. Utvisning har inte yrkats.

Pedro är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och ofredande. Påföljden stannade vid skyddstillsyn. Han kan på grund av dubbelt medborgarskap inte utvisas.

Abdiaziz är så långt Samhällsnytt kunnat kontrollera tidigare ostraffad. Ibraim är tidigare dömd för olovlig körning.

De fyra åtalas nu för grov misshandel, människorov, grovt olaga hot, grov utpressning, grovt rån och övergrepp i rättssak. Åklagaren har endast yrkat på utvisning för Abdiaziz.

SVT, som i likhet med Samhällsnytt har tagit del av rättshandlingarna i målet, väljer i sin rapportering att dölja gärningsmännens utländska härkomst, utländska medborgarskap och tidigare kriminella historik.