Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förklarar på Facebook att han som nationalist förespråkar det kurdiska folkets rätt till ett eget land. Partiföreträdare för SD som antytt att svenskar har rätt till ett eget land har tidigare kastats ut ur partiet.

Jimmie Åkesson visade upprördhet när den före detta V-riksdagsledamoten och numera politiska vilden Amineh Kakabaveh gick med på att stödja en ny S-regering mot att regeringen lovade att stödja det hon kallade kurdernas frihetskamp. Han kallade Kakabaveh för en ”kurdisk kommunist” mot bakgrund av vilka grupperingar i sitt gamla hemland hon stödjer.

Efter att ha fått kritik för att ha påtalat Kakabavehs etnicitet så förklarar Åkesson på Facebook att han som nationalist är ”starkt för den generella idén om det kurdiska folkets rätt till självstyre i Kurdistan”.

Samtidigt har partiet tidigare verkat för att plocka bort partirepresentanter som framfört tankar om att etniska svenskar skulle ha rätten till sitt eget land.

En av Sverigedemokraternas kandidater till kommunfullmäktige i Växjö uppmärksammades strax innan valet 2018 av tidningen Aftonbladet. Anledningen var att hon i sociala medier länkat till en sång innehållande textraden ”svenskar är vita och landet är vårt”.

I en kommentar till SD-kvinnans länkning förklarade partiets chefsideolog Mattias Karlsson då:

Generellt gäller dock att den som inte ställer sig bakom principen om öppen svenskhet inte kan vara medlem eller företrädare för SD på någon nivå. Det är en central del av vår nolltolerans som Jimmie Åkesson införde för ett antal år sedan.

Kort därefter ströks kvinnans namn från partiets valsedel till kommunalvalet i Växjö, där hon stått som andra namn.

Kritiker har ställt sig undrande till SD:s hållning som man menar ansluter till den som är vanlig på den politiska vänsterkanten och har anklagats för dubbla måttstockar – där etnisk nationalism stöds för olika folk runtom i världen men, med undantag för samerna, stämplas som rasism och högerextremism i en svensk kontext.