I SVT Aktuellts 21-sändning på onsdagen möts för första gången Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfven (S) i en duell. Mötet sker i skenet av historiskt låga siffror för Socialdemokraterna och historiskt höga dito för Sverigedemokraterna.

Opinionsundersökningar har under lång tid visat att Sverigedemokraterna värvar röster i stora antal bland traditionella S-väljare, inte minst inom LO-kollektivet. Och trenden håller i sig.

Enligt SVT:s egen politiska kommentator Mats Knutson har Löfven nu tvingats svälja förtreten att behöva debattera med SD-ledaren. Den tidigare policyn varit att man inte inför väljarna velat legitimera SD som en värdig motståndare.

Nu handlar det för Löfven att försöka rädda vad som räddas kan inför valet. SD skall utmålas som ett högerparti som tillsammans med Moderaterna vill riva ned den svenska välfärden, sänka lönerna och avskaffa anställningstryggheten på arbetsmarknaden. Den retoriken har dock under en längre tid prövats av LO:s ledning utan att bita på väljare och medlemmar.

Åkesson kommer att ha fördel av att vara i opposition och kunna hålla Löfven ansvarig för den politik som han i sitt tal till nationen i SVT nyligen och i flera tidigare utspel har myntat som ”oansvarig”. Invandringens negativa påverkan på trygghet och välfärd i Sverige blir sannolikt ett huvudnummer för Åkesson i debatten.