I går tisdag skedde riksmötets öppnande och på onsdagen hölls den första partiledardebatten efter sommaruppehållet. I sitt anförande tog SD-ledaren Jimmie Åkesson upp den senaste tidens eskalering av den migrationsrelaterade gängbrottsligheten.

Medan övriga partiledare fokuserade på frågor som välfärden, miljön och LAS var Åkesson inriktad på den akuta situationen i Sverige där invandrade maffialiknande klaner tillåtits växa sig starka under flera decennier och nu i princip tagit över hela stadsdelar.

Trots fakta vägrar det vänsterliberala styret erkänna att problematiken i hög grad är importerad och att man haft och gjorde fel, konstaterade Åkesson.

I måndags sa statsminister Stefan Löfven (S) att han inte ville koppla den skenande brottsligheten till etnicitet, detta trots uttalandet nyligen från biträdande rikspolischefen om att ett 40-tal klaner tagit sig till Sverige med enda syfte att begå brott och att man inte har några som helst ambitioner om att bli en del av det svenska samhället.

Åkesson frågade Löfven varför han har så svårt att erkänna det uppenbara sambandet mellan stor invandring och växande kriminalitet.

Som svar hette det bland annat att det är den bristande integrationens skull. Han vill också undvika att koppla ihop brottslighet med ”hudfärg eller religion eller något annat”. Lösningen menar Löfven är ännu mer satsningar på ”människors möjligheter att ta sig in i samhället”.

– Jag vill höra Stefan Löfven ta ansvar och säga ”jag hade fel”, svarade Åkesson som också påminde om Löfvens eget ansvar och hans uttalande under migrantkrisen 2015 om ett Europa som inte bygger murar.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: ”Vore likadant i utsatta områden om svenskar bodde där”