Många svenskar är oroliga för att vaccinera sig mot covid-19. Störst är skepsisen bland Sverigedemokraternas väljare, något som kan härledas till en större generell misstro mot etablissemanget. Men nu går partiets ordförande Jimmie Åkesson ut med en vädjan till väljarna om att vaccinera sig.

En stor oro för biverkningar av de på rekordkort tid framtagna vaccinerna finns mot bakgrund av skandalen för drygt tio år sedan med Pandemrix mot svininfluensan där ett stort antal personer fick sina liv förstörda efter att ha drabbats av obotlig narkolepsi.

Uppgifter om en begränsad immunitet på ned till endast tre månader och om att vacciner inte är effektiva på personer i vissa ålderskategorier har också lett till att många upplever att nyttan med att vaccinera sig inte uppväger riskerna.

På marginalen finns också konspirationsteorier, bland annat att vaccinet utgör en del av en världsomspännande skuggregerings plan att styra medborgarna med nanoteknik som planterats i vaccinerna. Men att SD skulle ha något särskilt ansvar för att sådana teorier sprids avvisas kraftfullt av Åkesson.

Att Sverigedemokraternas väljare är mer skeptiska än genomsnittet till att vaccinera sig tycker partiets ledare Jimmie Åkesson däremot inte är så märkligt och är i grunden ett sundhetstecken menar han.

– Sverigedemokratiska väljare är i högre grad kritiska till etablissemanget, till etablerade medier och till aktivistiska myndigheter och till regeringen. Och det är inte så konstigt. Vi har ju varit det verkliga oppositionspartiet under väldigt många år. På ett sätt är det ett sundhetstecken att det finns kritiskt tänkande väljare som söker sig till oss, förklarar SD-ledaren för Expressen.

Samtidigt menar Åkesson att ansluta sig till de så kallade antivaxxarna inte är det bästa sättet att signalera etablissemangskritik. Covid-pandemin måste tas på allvar understryker han och riktar därför en skarp uppmaning till partiets väljare att vaccinera sig.

– Man ska vaccinera sig. Om inte för sin egen skull så för sina medmänniskors skull och för sin familjs skull.

För att förmå SD-väljarna att följa uppmaningen planerar Åkesson att själv vaccinera sig offentligt med påslagna filmkameror sjungande ramsan ”nu tar vid den”. Han tar sig själv som exempel på hur det sociala umgänget begränsas när man saknar immunitetsskydd mot viruset.

– Jag har knappt träffat min mamma och min son har knappt träffat sin farmor på sju, åtta månader och ett vaccin är enda vägen till att få göra det igen och det gäller väldigt många. Det handlar om att vi ska få ned smittspridningen och minska belastningen på vården och i förlängningen att färre människor ska dö i den här hemska sjukdomen.