Den 60-årige ryske man som åtalas för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA ingår i ett nätverk av personer och företag med kopplingar till rysk underrättelsetjänst. Det säger kammaråklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Den ryske mannen beskrivs som en ”nod” eller ”länk” i detta nätverk. Han har via det aktiebolag han grundade 1998 ägnat sig åt att exportera teknikprodukter från Sverige till Ryssland. Varor som i synnerhet under senare år varit ålagda exportrestriktioner eller föremål för sanktionsåtgärder.

– Ryssland har ett behov av att olovligen anskaffa teknik från väst, framförallt elektronik, till sin militär, eftersom de inte har den förmågan själva, hävdar Henrik Olin vid en pressträff idag.

– Syftet med den här verksamheten handlar om att förse det ryska militärindustriella komplexet med det de behöver.

”Som en hydra”

Det är Säkerhetspolisen som arbetat med förundersökningen mot den 60-årige mannen. Den ansvarige åklagaren talar om utredningen som ”ett stort pussel”, och att det är svårt att komma åt den här typen av verksamhet.

– En viktig del som den här utredningen också visar på är den anpassningsförmåga som det här systemet har. Det är som en hydra. Hugger man av ett huvud så växer det ut två nya, säger Olin och fortsätter:

– Hela den här anpassningen styrs både av av storpolitiska händelser; Georgien 2008, Krimannekteringen 2014 och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina för drygt ett och ett halvt år sedan, men den styrs också av händelser på mikronivå: Att den åtalades företag förses med hinder från svenska myndigheter att sälja grejer, produkter, elektronik till Ryssland, och att hans största kund i Ryssland sätts under amerikanska sanktioner i september 2016.

LÄS ÄVEN: Åtal: Spionerade på Sverige och USA – smugglade teknik åt GRU

Henrik Olin påpekar också att den åtalade mannen inte misstänks för spioneri.

– Det har helt enkelt inte funnits tillräcklig bevisning för ett spioneriåtal, säger han.

Hävdar: Arbetar åt min dotter

Den 60-årige ryssen grips i en spektakulär insats 22 november förra året. Polisens nationella insatsstyrka firar bland annat ned sig med rep från en helikopter och bryter sig in via fönster och en altandörr.

Foto: Polisen

60-åringen förnekar brott redan i det första förhöret som hålls med honom. Han hävdar att han inte tjänar några pengar på det aktiebolag som åklagaren menar fungerar som ”en plattform för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU”.

Istället säger han att han är anställd av sin styvdotter, alltså den tidigare misstänkta fruns dotters företag.

– Jag får lön där. Det är sedan över ett år tillbaka, säger han.

Dottern är född i Ryssland men utbildad i Sverige och har genom sitt jobb en ledande roll för utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm, vilket Samnytt tidigare skrivit om. Det har också påståtts att dottern tidigare bott tillsammans med sonen till före detta chefen för Sveriges militära underrättelsetjänst (Must).

Den åtalade ryske mannen riskerar, om han döms, upp till sex års fängelse.

LÄS ÄVEN: Spionmisstänkts dotter knyts till pensionerad GRU-överste