Kaos ubröt på flygplatsen i Pristina under måndagen. Anledningen var att EU slopat visumkravet för Kosovos omkring 1,8 miljoner invånare – varav merparten är kosovoalbaner.

Ett slopande av visumkravet föreslogs av EU-kommissionen redan 2016 och skrevs sedan under i april 2023. Vid nyår trädde de nya reglerna i kraft.

Det ledde enligt kosovoalbanska medier till kaos på flygplatsen i huvudstaden Pristina under nyårsdagen när tusentals kosovoalbaner tog sig dit för att hitta flighter till EU.

Massexodus?

Ett slopande av visumkravet innebär inte att Kosovo numera är medlem i Schengensamarbetet. Det innebär endast att dess invånare får besöka EU som turister i upp till 90 dagar utan att först behöva ansöka om visum.

Liknande regler finns sedan tidigare för resenärer från länder som USA, Australien och Japan, men även för turister från de flesta latinamerikanska länder. Kosovo har inte tidigare ansetts uppfylla kraven för visumfria resor.

Att kosovarer under de nya reglerna endast har rätt att besöka EU, inte bosätta sig där permanent, är något som betonas i kosovoalbanska medier. Ändå finns tankar om en massexodus. Det är osäkert om alla som just nu reser in i EU planerar återvända hem.

I sociala medier menar vissa kosovalbaner att Kosovo borde ”tömmas” på hela sin befolkning, och att de ”förtjänar” att bo i det rikare EU.

Omtvistad status

Situationen kompliceras ytterligare av Kosovos omtvistade status. Landets kosovoalbanska majoritet förklarade provinsen självständig från Serbien 2008 – något som emellertid inte erkänns ens av alla EU-länder.

Spanien, Slovakien, Rumänien och Grekland menar att Kosovo fortfarande är en del av Serbien. De fyra EU-länderna anser nämligen att självständighetsförklaringen från 2008 bryter mot internationell lag.

Även Ukraina är fortsatt skeptisk till att en landsända som domineras av en annan etnisk grupp än landets majoritetsbefolkning kan välja att förklara sig självständig. Liksom Spanien har Ukraina själv problem med regioner som försökt bryta sig ur – och utkämpar just nu ett krig mot Ryssland med anledning av det.

Kosovos självständighet från Serbien upprätthålls militärt med hjälp av Nato-trupper. I praktiken är Kosovo ockuperat av militäralliansen sedan 1999, då den ingrep i det så kallade Kosovokriget. Detta efter anklagelser om serbiska övergrepp mot Kosovos albaner. Efter att Natos militära insats inletts i Kosovo har hundratusentals serber flytt därifrån.

LÄS MER: Nato hotar ingripa mot arga serbiska lastbilschaufförer