Det svenska tjänstepensionsbolagets beslut att sälja av aktier i svenska banker och i stället satsa på amerikanska nischbanker har nu kostat nästan 20 miljarder kronor.

Efter oroligheterna på den amerikanska bankmarknaden har Alecta sålt av alla aktier i First Republic Bank till en förlust om 7,5 miljarder kronor. Därmed har man förlorat totalt 19,6 miljarder kronor på investeringarna i de tre amerikanska nischbankerna.

Enligt Dagens industri uppger Alectas vd Magnus Billing att man gjorde sig av med posten på grund av den höga osäkerheten.

LÄS ÄVEN: Efter Alectas miljardförlust: ”Borde köpt svenska aktier istället”

Medan amerikanska myndigheter tagit över kontrollen av kollapsade Silicon Valley Bank och Signature Bank har aktien i First Republic rasat 90 procent från årsskiftet.

Som en jämförelse uppgår Alectas nordiska bankinnehav i SEB och Nordea till 22,2 miljarder kronor.

Finansinspektionen varnar för efterskalv

Med anledning av oron på finansmarknaden i framför allt USA och Schweiz, med Credit Suisse, höll det finansiella stabilitetsrådet ett extrainsatt möte på tisdagen.

Till riksdagens finansutskott meddelade riksbankschef Erik Thedéen att det svenska banksystemet och finansiella systemet står starkt, och enligt riksgäldsdirektör Karolina Ekholm har Sverige verktygen som krävs för att hantera en stökig situation på finansmarknaden.

Samtidigt talar Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr talar om en ”förhöjd riskbild”.

– Jag tror att det gäller att vara ödmjuk nu, vi har troligen inte sett det sista av detta. Det gäller att vara på tårna och följa utvecklingen framåt, men just nu ser vi inte någon större risk för att detta ska spilla över till Sverige. Men det är klart att det kan ändras om en vecka eller två, säger han till SvD.

LÄS ÄVEN: Pensionsjätten dumpade svenskt innehav – gör BRAKFÖRLUST