29-årige Alexander Ringvall bosatt i Rimbo norr om Stockholm åtalas vid Norrtälje tingsrätt för grov kvinnofridskränkning och grovt djurplågeri. Detta efter att vid upprepade tillfällen ha utsatt sin sambo för långtgående misshandel, dödat hennes ena katt och svårt skadat den andra. På djursjukhuset grät personalen när de fick se katterna och veterinären kallar det i vittnesmål för ”något av det värsta jag sett”.

Enligt de rättshandlingar som Samnytt tagit del av har Alexander vid ett flertal tillfällen under augusti och september gått till fysisk attack mot sin Sambo Isabella. Brotten har begåtts i parets bostad.

Den 11 augusti slog han Isabella i ansiktet, stampade på hennes knä och sparkade henne i huvudet. Den 19 augusti var det dags igen. Då valde Alexander en annan taktik. Han vräkte omkull Isabella, satte sig grensle över henne och tog ett hårt strypgrepp om hennes hals så att hon inte fick luft.

Den 7 eller 8 september löpte Alexander amok i lägenheten och slog sönder Isabellas tillhörigheter. Han sparkade vid det tillfället henne på benen.

Alexanders återkommande misshandel av Isabella började emellertid långt tidigare. Ett fall som också omfattas av åtalet utspelade sig den 2 september 2021. Då tryckte Alexander ner Isabellas huvud mot en golvbrunn och spolade iskallt vatten över henne.

”Hora”, ”luder” och ”jalla jalla”

I SMS-konversationer med Isabella kallar Alexander henne bland annat för ”luder” och ”hora” samt riktar hotelser mot henne. I konversationerna vädjar Isabella till Alexander om att han ska lämna henne ifred, flytta ut från lägenheten och söka psykologhjälp för sitt våldsamma beteende.

Trots att Alexander är svensk kryddar han sina textmeddelande med invandrarjargong som ”jalla jalla”. Han motiverar misshandeln av Isabellas katter med att de är lika mycket ”hora” som Isabella.

Alexander
Alexander
Isabella
Alexander

När Alexander grips är han stöddig mot poliserna och säger bland annat att han vägrar att låta sig daktas, det vill säga registreras med bild och fingeravtryck. Polisen berättar att det inte är någon valfrihet.

Alexander bedöms också som så labil och benägen att återfalla i brott att han slutligen häktas i avvaktan på rättegång. Det utfärdas dessförinnan ett kontaktförbud för Alexander att vistas i närheten av Isabella eller kontakta henne på något sätt.

Dödade sambons ena katt och skadade den andra svårt

Inte heller nöjde sig Alexander med att ge sig på sambon. Även hennes två katter – Ebba och Ralf – utsattes för grovt djurplågeri – den ena så allvarligt att den avled.

Enligt åtalet har Alexander ”vid ett stort antal tillfällen” under perioden juli till september i år slagit Isabellas katter, ibland med knytnävarna, ibland med tillhyggen. Han har även sparkat på dem dem, lyft dem i svansen och svingat dem hårt in i väggar. vid andra tillfällen har han lyft upp katterna och kastat dem i väggen.

Vidare har han dunkat katterna i deras trälåda så hårt att lådan gick sönder, burit runt katterna i svansen, dunkat katternas huvudet mot golv och föremål och duschat dem med iskallt vatten. Den ena katten dog till sist av skadorna och den andra har fått bestående skador och men.

Här är även det bolag där Isabella har sin kattförsärkring målsägande. Man begär att Alexander ska ersätta de veterinärkostnader på drygt 36 000 kronor som uppstått till följd av hans djurplågeri.

Bevisningen i målet betraktas som god. Isabella har vid tillfällen tagit sin tillflykt till en kvinnojour som dokumenterat hennes skador. Det finns också registrerade larmsamtal till polisen.

Vidar har grannar i huset och arbetskollegor till Isabella vittnat om vad Alexander utsatt henne och katterna för.

Veterinären: ”Något av det värsta jag sett”

Skadorna på djuren är dessutom dokumenterade av veterinär som vittnat i förundersökningen om att det var ”något av det värsta jag sett efter 22 år som veterinär” och att flera i personalen på djursjukhuset inte kunde hålla gråten tillbaka när de såg hur illa skadade djuren var.

Journalen där skadorna beskrivs är en skakande läsning. Där räknas ett stort antal svåra fysiska skador upp och även neurologiska hjärnskador djuren åsamkats av det Alexander utsatt dem för.

Hittade knark i bostaden

Enligt förundersökningen har utryckande polispatrull påträffat knark i bostaden. Det aktuella åtalet omfattar dock inte narkotikabrott.

Alexander är tidigare dömt för bland annat ett flertal narkotikabrott och våldsamt motstånd mot polis. Han har för dessa brott inte dömts till någon frihetsberövande påföljd, i samtliga fall endast till böter och/eller skyddstillsyn.

Åtalet kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.