I kölvattnet av att även Israel drabbades av våldsamma sammandrabbningar mellan olika eritreanska grupper, liksom de i Sverige nyligen, vill premiärminister Benjamin Netanyahu att en plan upprättas för att deportera samtliga afrikanska migranter i landet.

Netanyahus utspel kommer en dag efter att rivaliserande grupper av eritreaner drabbade samman i blodiga protester i Tel Aviv med över 140 skadade personer som resultat.

I dagarna har även Norge och Kanada drabbats liksom Sverige för några veckor sen.

LÄS ÄVEN: Eritreanska invandrarvåldet sprider sig till Norge

De rivaliserande grupperna består av anhängare och motståndare till Eritreas regering. Polis i kravallutrustning sköt tårgas, chockgranater och skarp ammunition medan polis på häst försökte kontrollera upprorsmakarna.

Våldsamheterna bröt ut nära den eritreanska ambassaden när demonstranter stoppades från att nå byggnaden inför ett kulturevenemang som skulle äga rum där.

Kräver utvisning

Frågan om migranter har länge splittrat Israel och det senaste våldet har återaktualiserat frågan med premiärminister Benjamin Netanyahu som kräver att de som deltog i kravallerna utvisas.

– Vi vill ha hårda åtgärder mot upprorsmakarna inklusive omedelbar utvisning av de som deltog, sa Netanyahu som alltså vill att samtliga afrikanska migranter i landet ska deporteras.

Han uppmanade ministrar att ta fram en plan ”för att avlägsna alla andra illegala infiltratörer” och noterade i sina kommentarer att högsta domstolen avböjde några åtgärder som syftade till att tvinga migranterna att lämna landet.

Ekonomiska migranter

Omkring 25 000 afrikanska migranter bor i Israel, främst från Sudan och Eritrea, som hävdar att de flytt från konflikter eller förtryck.

Israel erkänner väldigt få som asylsökande och ser dem överväldigande som ekonomiska migranter samt anser att man inte har någon laglig skyldighet att behålla dem i landet.

LÄS ÄVEN: Se HELA eritreanska kriget på Järvafältet

Järvafältet