Snart kan det komma att krävas remiss för att få akutsjukvård Region Stockholm. De ska nämligen utreda om remisstvång ska införas på samtliga akutmottagningar. Det skulle innebära att ingen patient får komma in till akuten på eget bevåg utan att först ha fått en remiss från en läkare.
Varslen i regionens sjukhus har varit stora. Totalt sett har 1250 personer varslats. Region Stockholm menar att det beror på att patienterna flyttat till andra platser i vårdsystemet, bland annat de nyöppnade närakuterna, som fått kraftigt ökade besök, skriver DN.
Ändå har väntetiderna på akutmottagningar ökat kraftigt. Svårt sjuka kan få ligga i många timmar i korridorerna i väntan på vård. Men nu tar alltså regionen ett nytt steg med en utredning av remisstvång för alla.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: Sverige enda nordiska landet med långa väntetider i sjukvården
Till DN skriver hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson att utredningen “förutsättningslöst” tittar på många olika alternativ där risker och konsekvenser kommer framgå och poängterar att inget är klart än.
Han hänvisar även till budgeten där det står följande:
Att ha remisskrav är en möjlig väg för att ytterligare försäkra sig om att de som kommer till akutsjukhusens akutmottagningar främst är patienter som behöver akutsjukhusets resurser och som inte kan undersökas och behandlas i andra vårdformer.
LÄS ÄVEN: Sjukvårdskrisen värre än någonsin: ”En krigszon varje kväll”
LÄS ÄVEN: Region Stockholm fortsätter varsla – 100 anställda får lämna Södersjukhuset