Samtliga lokalanställda vid ambassaden i Kabul och deras familjer fick fribiljett och befinner sig nu i Sverige. Utöver dessa togs även ett stort antal andra människor med, bland annat många som tidigare flytt från Afghanistan till Sverige men sedan återvänt till hemlandet som turister. Utrikesminister Ann Linde (S) ser evakueringen som en stor framgång.

Anställda vid försvarsmakten har vittnat om kaos på flygplatsen i Kabul, där tidigare utvisade brottslingar försökte ta sig med på de svenska planen. Minst två av dessa lyckades ta sig hela vägen till Sverige.

LÄS ÄVEN: Sverige evakuerade papperslösa afghaner

Personkontrollerna, som sköttes på plats av UD- och ambassadpersonal samt Migrationsverket, framstår i rapporteringen som i det närmaste obefintliga. Bland annat uppges personalen inte ha varit utbildad i att skilja på äkta och falska resehandlingar.

Väl i Sverige upptäcktes att endast cirka 50 av 1 100 evakuerade har fastställd identitet och tillhör någon av de skyddsvärda grupperna, vilket Samnytt tidigare skrivit om.

Utovar fortsatt evakuering

Om det ovanstående talar inte utrikesministern som, enligt Expressen, istället lovar att fortsätta evakueringen. Linde nämner i SR Ekots lördagsintervju bland annat samarbete med andra länder för att föra afghaner till Sverige.

Linde vill inte uttala sig om Sveriges militära insats i landet men säger att den långvariga svenska närvaron i Afghanistan har varit framgångsrik, trots att talibanerna nu nollställt alla feministiska satsningar som svenska skattemedel finansierat.

LÄS ÄVEN: Svenska biståndsmiljarder till Afghanistan gjorde ingen nytta

Utrikesministern hyllar insatsen

Beträffande evakueringen säger Linde att evakueringsplanen för de lokalanställda ”fungerade till punkt och pricka”. Hon undviker samtidigt att förklara varför även så många oidentifierade flögs till Sverige.

– Jag skulle inte vilja kalla det något annat än fantastiskt. De jobbade helt otroligt och fick hem alla, säger utrikesministern.

LÄS ÄVEN: Evakuerade afghanska familjer får förtur i bostadsbristens Uppsala