Tidigare har signaler kommit från Liberalerna att man är beredd att släppa fram Löfven som statsminister som man för ett antal veckor sedan röstade bort. Nu meddelar även Centern att man kan tänka sig detta – men bara om Socialdemokraterna går med på en rad politiska krav.

Kraven handlar bland annat om sänkta skatter, avregleringar i anställningstrygghet och arbetsrätt, avregleringar på hyresmarknaden och ökat valfrihet i välfärden. Centerledaren Annie Lööf ville till media inte precisera hur konkret Löfven måste vara för att Centern inte ska fälla honom i den kommande statsministeromröstningen.

LÄS MER: Löfven kan komma att sitta kvar – ökat stöd för S-ledd regering inom Liberalerna

Från Liberalerna har man indikerat att man utöver att släppa fram Löfven också kan tänka sig stödja eller ingå i en S-ledd regering. Centerledaren klargjorde att hennes parti i motsats till L inte kommer att stödja, ingå i eller förhandla med någon regering som leds av Socialdemokraterna.

Något senare under tisdagen kommenterade Löfven den kravlista han fått från Centerpartiet. Några löften om att gå Centern till mötes gavs inte. Han lovade däremot att analysera kraven för att senare ta ställning. S-ledaren menade samtidigt att kravlistan i sig är ett tecken på att processen med att bilda regering går framåt.