Hundratals sjukvårdsanställda visade sitt missnöje med den belgiska premiärministern Sophie Wilmès under hennes besök på sjukhuset CHU Saint-Pierre i huvudstaden Bryssel under lördagen. Detta genom att vända ryggen till när hon anlände i kortege till sjukhuset.

Anställda stod uppställda längs vägen in till sjukhuset. När premiärministerns bil rullade förbi vände de sig om, en efter en efterhand som kortegen fortskred, och premiärministern möttes av en mur av ryggar.

Detta var första gången som Wilmès besökte en vårdinrättning sedan coronakrisens start. Det omvända välkomnandet var avsett att uttrycka missnöje med regeringens hantering av den pågående pandemin samt en nyligen antagen lagstiftning gällande arbetsförhållandena inom hälsosektorn.

Låga löner och budgetnedskärningar

Läkare och sjuksköterskor såväl som administrativ- och logistikpersonal samt även städare deltog i demonstrationen. Sjukvårdspersonal i hela Belgien har klagat över överarbete och utbrändhet på grund av långa arbetstider sedan virusutbrottet, liksom låga löner och budgetnedskärningar.

Den belgiska regeringen har nyligen antagit en kontroversiell lagstiftning som ökar arbetsbelastningen på sjukvårdspersonal och möjliggör rekrytering av medicinskt okvalificerade arbetare till att utföra sjuksköterskors arbetsuppgifter.

Efter besöket meddelade Wilmès på en presskonferens att hon uppfattade protesten som en uppmaning till samtal mellan regeringen och hälsosektorn.

– Ingenting kommer att vara detsamma efter krisen, vi måste omvärdera vikten av omvårdnadsyrket, sade hon, rapporterar Andolu Agency.

Innan Wilmes tillträdde som premiärministern 2019 var hon finansminister. Under hennes fyraåriga mandatperiod genomfördes stora nedskärningar i sjukvårdsbudgeten.

“Som barn som inte har fått vad de ville”

Förbundsminister Marie-Christine Marghem var inte lika ödmjuk som finansministern inför sjukhuspersonalens missnöjesyttring. I ett inlägg på Facebook under söndagen – som senare raderades – skrev hon att: “Delar av sjukhuspersonalen ville uppenbarligen förstöra den sympati och beundran som byggts upp under de senaste månaderna med löjliga manifestationer – som barn som inte har fått vad de ville”, rapporterar The Brussels Times.

Enligt tidningen har företrädare för personalen nu belagts med munkavle och får inte kommentera protesten mot premiärministern. Det är oklart hur förbudet står i överensstämmelse med yttrandefriheten.

I Belgien, ett land med strax över 11 miljoner invånare, har fler än 55 000 människor hittills smittats av viruset. Drygt 9 000 av dessa rapporteras ha avlidit.

authorimage