Uppgifter har framkommit om den afghanske man som misstänkts ha blivit misshandlad av hiphopartisten A$AP Rocky med följe. Bland annat bär migranten på en halstatuering som sägs hylla islamistisk terrorism.

Samhällsnytt har nyligen uppmärksammat förundersökningsprotokollet kring det mycket omdiskuterade bråk som ägde rum i centrala Stockholm i slutet av juni. Sedan artikeln publicerades har det framkommit fler uppgifter ur det över 550 sidor långa förundersökningsprotokollet.

LÄS ÄVEN: Åtal mot Rocky: Rapstjärnan ska ha försökt hugga offret i ansikte med glasflaska

Av förhör framgår det bland annat att den enligt egen uppgift 19-årige mannen följde efter rapartisten och att han tror att det var orsaken till dennes ilska.

Det framgår också att mannen invandrade till Sverige från Iran som så kallat ensamkommande flyktingbarn med uppgiven ålder på 14 år och att han nu ska resa på semester till landet han flytt ifrån.

Iran har i den offentliga debatten beskrivits som livsfarligt att återvända till för afghaner av de aktörer som strider för alla ’ensamkommandes’ rätt att stanna i Sverige. En av dessa är Omid Mahmoudi, grundare och ordförande för Ensamkommandes förbund.

År 2016 deltog Mahmoudi i UR Samtiden för att berätta om sin migrantresa från Afghanistan till Sverige. Han uppgav bland annat att Irans gränsvakter avrättar flyktingar vid sin gräns annars riskerar de upp till fem års fängelse.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Afghanledaren Omid har två födelsedagar – får pris av kungen

Mannen har sedan han invandrade till Sverige sysselsatt sig med att begå flera brott. Han figurerar i belastningsregistret för två fall av narkotikabrott. Vidare är han dömd till ungdomstjänst i 30 dagar för misshandel och butiksstöld.


Den afghanske mannen i ambulans efter bråket. Foto: Polisen

Islamistisk tatuering
Av polisutredningen framgår det även att den afghanske mannan bär en tatuering i form av en islamistisk symbol. Enligt Expressen, som hänvisar till sakkunnig, står det Ya Ali, och betyder Åh Ali.

Det uppges vara en hyllning till profeten Muhammeds svåger Ali som är muslimernas fjärde imam efter Mohammeds död. Shiamuslimer ser Ali som nästan lika viktig som profeten själv.

Expert: ”Har en relation till grupperna eller värnar deras ideologi högt”
Tatueringen visar även en automatkarbin av typen AK-47. Expressen har talat med Philip Smyth vid The Washington Institute For Near East Policy som kopplar tatueringen till flera terroristorganisationer, däribland Hizbollah som betyder ’Guds parti’.

Organisationen har sin bas i Libanon men har starka kopplingar till Iran. De har även utfört terrordåd på andra platser, däribland mot judiska mål i Argentina. Vidare är Hizbollah terrorstämplad av bland annat EU och USA.

– Det är tydligt att den här personen antingen har en relation till de här grupperna eller högt värnar om deras ideologi och tankegångar, slår Phillip Smyth fast.

Samhällsnytt kan visa en bild som enligt uppgift föreställer en död terrorist med kopplingar till Hizbollah. På mannens kropp syns samma sorts tatuering som afghanen bär på halsen. En bild som debattören Erik van der Heeg uppmärksammat på Facebook.


Den afghanske mannens gode man: ”Det är kul på något vänster”
Expressen har även talat med den afghanske mannens gode man Tommi Nilsson. Han avfärdar att hans klient ska ha kopplingar till islamism trots halstatueringen.

– Jag tror att det är rent påhitt. Den här gubben som vi pratar om, han har inte dom kopplingarna. Han har aldrig pratat i de termerna. Och det är ju flera av de här ungdomarna som har den där (tatueringen). De tycker väl att det är kul på något vänster, säger Nilsson.

Rättegången inleds på tisdag.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Rättegången mot Rocky flyttas till särskild säkerhetssal