Sverige ser ut att förlora dragkampen med USA om att få Julian Assange utlämnad. Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har enligt medieuppgifter på torsdagen skrivit på USA:s begäran om utlämning.
I tisdags lämnade det amerikanska justitiedepartementet in en formell begäran till Storbritannien om att få Wikileaks-grundaren utlämnad. I USA misstänks Assange för ett antal spioneribrott efter WikiLeaks avslöjanden om landets krigsförbrytelser i Afghanistan och Irak. Det sammanlagda straffvärdet för brotten beräknas vara 170 års fängelse.
Det brittiska regeringen uppges nu ha skrivit under och därmed accepterat USA:s utlämningsbegäran. Sista ordet har emellertid brittisk domstol. Ärendet ska avgöras redan imorgon fredag.
– Sista ordet är långt ifrån sagt, säger dock Assanges svenska advokat, Per E Samuelsson, i en kommentar till SVT Nyheter.
LÄS MER: Julian Assange döms till ett års fängelse av domstol i London
Assange avtjänar för närvarande ett fängelsestraff på knappt ett år för domstolstrots. Detta efter att han 2012 frisläppt mot borgen avvek och sökte politisk asyl på Ecuadors ambassad. Där kom han sedan att tillbringa sju år, fram tills nyligen då landet efter påtryckningar drog tillbaka det diplomatiska skydd man gett WikiLeaks-grundaren och lät brittisk polis gripa honom inne i ambassadbyggnaden.
LÄS MER: Julian Assange grips av brittisk polis – begärs utlämnad till USA
Assange delo med den brittiska rättvisan 2012 grundade sig i en begäran från Sverige om att få honom utlämnad efter att han här haft samlag med två kvinnor, S-politikern Anna Ardin och hennes väninna Sofia Wilén, och på grund av att ha slarvat med kondomanvändning polisanmälts för våldtäkt. Assange befarade redan då vidare utlämning från Sverige till USA.
LÄS MER: Överåklagare Eva-Marie Persson fick nobben av domstol – Assange häktas inte i sin frånvaro
Den åklagare i Sverige, Eva-Marie Persson, som öppnat den tidigare nedlagda svenska förundersökningen mot Assange fick nyligen nej i domstol på sin begäran att få honom häktad i sin frånvaro. Det innebär att Sveriges möjligheter att få honom utlämnad försvagats. Samtidigt har nu USA:s möjligheter stärkts.
En svensk folkrättsexpert, Mark Klamberg, gjorde för en dryg vecka sedan bedömningen att Sverige skulle vinna dragkampen med USA om att få WikiLeakgrundaren utlämnad. Kondomslarvet i Sverige menade han var att betrakta som allvarligare än de spioneribrott i USA för vilka Assange riskerar att dömas till livstidsfängelse flera gånger om.
Kritik har riktats mot de amerikanska myndigheterna för att ett lagförande av Assange skulle innebära ett allvarligt hot mot den fria grävande journalistiken.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.