I februari i år dömdes asylaktivisten Elin Ersson till dagsböter för brott mot luftfartslagen. Detta efter att förra sommaren ha hindrat avfärd för ett flygplan med en kriminell utvisningsdömd afghansk man ombord. En av nämndemännen hade före domen kallat Ersson för ”brottsling” i ett facebookinlägg vilket ledde till att rättegången måste tas om. Nu döms hon en andra gång för brottet.

När Elin Ersson dömdes till dagsböter för brott mot luftfartslagen överklagade hon domen. Hovrätten valde att inte ta upp målet men skickade det i gengäld tillbaka till tingsrätten då de ansåg att en nämndeman varit jävig.

På onsdagen meddelar tingsrätten i den omtagna rättegången att Elin Ersson döms ungefär likadant som förra gången. Domen landar på 60 dagsböter om 70 kronor. totalt 4 200 kronor för att ha förhindrat verkställandet av utvisningen av en afghansk man som dömd till fängelse och utvisning för misshandel.

LÄS ÄVEN: Elin Erson försökte stoppa utvisning – av en 52-årig afghan dömd för misshandel

Advokaten och flygrättsexperten Staffan Eriksson anser att Ersson borde ha dömts till ett fängelsestraff.

– Hon borde ha fått ett fängelsestraff på ungefär 14 dagar, säger han till SVT.

Tingsrättens nöjde sig med böter som påföljd. Detta med hänvisning bland annat till att flygplanet befann sig på marken när händelsen ägde rum.

LÄS ÄVEN: Mild dom mot Elin Ersson: asylaktivistenkommer undan med dagsböter