Asylmarschens koordinator hävdar att finska polisen planerar storskaliga ingripanden mot asylvandrare imorgon. Redan nu störs han enligt egen utsago av den finska polisen. Fortfarande finns det inga planer på gränskontroller hos den svenska gränspolisen, detta enligt en källa med insyn i verksamheten.

Tidigare idag kunde Samhällsnytt avslöja att asylmarschen från Finland redan har börjat, enligt uppgifter från flera från varandra oberoende källor. Asylvandrare med packningar syntes korsa gränsbron till Sverige. Aktionens koordinator och talesperson Nuor Dawood säger i en telefonintervju till Samhällsnytt att marschens deltagare befarar att finska polisen gillrat en fälla för den demonstration som kommer att äga rum imorgon den 5 september i finska Torneå.

Under demonstrationen planeras det att flera demonstranter ska korsa gränsen mot Sverige och åka vidare för att lämna in asylansökningar – trots tidigare avslag i Finland. Enligt Nuor Dawood är löften om att inte ingripa från finska polisens sida ingenting annat än en dimridå. I själva verket kan polisen komma att iscensätta en stor razzia, gripa de migranter som har fått avslag i Finland i andra och tredje instans och utvisa dem till sina hemländer – vilket i det här fallet är Irak och Afghanistan.

”Finland är rasistiskt”

Nuor Dawood menar att Finland är ett rasistiskt land och att det inte är säkert för asylsökande:

– Folk går ut minst fyra stycken tillsammans när de lämnar sina boenden.

Han poängterar att Sverige har ett bra rykte bland migranterna:

-Vi har hört att Sverige är ett multikulturellt och liberalt samhälle, inte som Finland.

Nuor Dawood är själv asylsökande från Irak som kom till Finland tillsammans med den stora vågen i september 2015. Han har fått ett avslag men kommer inte att följa med de asylvandrare som han samlar över gränsen till Sverige:

-Jag har fått tillräckligt med problem som det är, säger han.

Trakasseras av polisen

Dawood berättar att han blivit förföljd och trakasserad av den finska polisen. Han beskriver hur han nyligen blev stoppad på gatan i Helsingfors av civilklädda poliser som krävde att få se hans legitimation. Dawood insisterade på att filma ingripandet med sin telefon men blev nekad det.

– Jag sa till dem: ”Jag har rätt att spela in detta”.

Skärmdump FB-gruppen Walk for Peace

Efter det gick poliserna med på att samtalet, som av Dawoods beskrivning att döma hade att göra med en ID-kontroll, spelades in. När Samhällsnytt ber om att få lyssna på inspelningen vägrar dock Dawood att lämna ut den. På hans Facebook-sida finns däremot ett annat videoklipp att tillgå där Dawood blir ombedd av en polis att lämna flygplatsens område i samband med en protest mot en pågående utvisning som han deltog i. I det korta klippet syns hur Dawood ifrågasätter polismannens agerande och kräver att denne ska prata engelska med honom. Videon är tillgänglig på följande länk.

Inga ingripanden i Sverige

Skärmdump FB-gruppen Walk for Peace

Medan det fortfarande är oklart om finska gränspolisen förbereder några ingripanden under tisdagens asylmarsch, fick Samhällsnytt uppgifter från en källa med insyn i svenska gränspolisen om att det i Sverige i nuläget inte planeras några ingripanden eller gränskontroller i samband med demonstrationen. Som Samhällsnytt kunde avslöja igår innebär detta att asylsökande med avslag från Finland ska kunna söka asyl i vanlig ordning och stanna i Sverige i upp till flera år medan deras ärenden handläggs.

Över 1500 medlemmar

I skrivande stund har Facebook-gruppen Walk for Peace som förenar asylvandrarna över 1500 medlemmar. I gruppen publiceras bilder på tidtabeller, personer med väskor, tydligen på väg till Torneå, samt bilder på kontor tillhörande svenska Migrationsverket. Dawood uppger att han räknar han med att mellan 200 och 1000 personer ska delta i aktionen.

Samhällsnytt kommer att vara på plats i Torneå imorgon för att rapportera om utvecklingen.