Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Stockholm väckte på onsdagen åtal mot två personer misstänkta för grova bedrägerier mot de svenska skattebetalarna. Genom att hitta på patientbesök på sina mottagningar ska en tandläkare och dennes ekonomiansvarige via Försäkringskassan ha stulit närmare åtta miljoner kronor från svenska folket.
De grova bedrägerierna uppges ha begåtts systematiskt under åren 2021 – 2022 och har sedan dolts genom andra brott, bland annat grova bokföringsbrott och grov penningtvätt.
De två åtalade – tandläkaren Revin Zibari, född i Sverige med föräldrar från Irak, och Mattias Aktürk, född i Sverige med föräldrar från Turkiet – var när de misstänkta brotten begicks ägare till de två tandläkarmottagningarna Tandhälsan Skarpnäck AB och Tandhälsan Sätra AB belägna i södra Stockholm men har numera sålt dessa vidare.
Utöver straff för ovan uppräknade brott yrkar åklagaren även på att duon beläggs med näringsförbud i fem år och en företagsbot på sju miljoner kronor för att gottgöra de svenska skattebetalarna.
Mattias Aktürk åtalas även för dopningsbrott med könshormoner. Ingen av de två förekommer sedan tidigare i brottsregistret.
Exploaterade Försäkringskassans tillit
EBM har i sin utredning kunnat visa att gärningspersonerna har begärt ersättning från Försäkringskassan för ett stort antal patientbesök som endast existerat i de två åtalades fantasi. Besöken har man själv matat in i ett datasystem kopplat direkt till Försäkringskassan som man getts tillgång till.
Sammanlagt handlar det om över 6 000 påhittade patientbesök där vart och ett felaktigt gett tandläkarmottagningarna mellan 600 – 1 800 kronor. Totalbeloppet som duon på det här sättet lurat de svenska skattebetalarna på uppgår till närmare 8 miljoner kronor.
“Systemhotande brottslighet”
Att brotten har kunnat begås oupptäckta under så lång tid beror bland annat på att Försäkringskassans rutiner härstammar från den tid då tilliten till att folk inte fuskade var hög. Idag är välfärdssektorn en av den organiserade och invandrardominerade brottslighetens stora kassakor och omsätter enligt uppgift mer pengar än narkotikamarknaden.
– Som innehavare av en tandläkarmottagning har man givits ett förtroende från Försäkringskassan att sköta sin inrapportering korrekt och ärligt. Detta är ett exempel på tillitsbaserade utbetalningssystem där det saknas tillräckliga kontrollmekanismer och som därför systematiskt utnyttjas av kriminella. Det här är systemhotande brottslighet som hotar vår välfärd, säger Anna-Karin Hansen, chef för EBM:s brottsförebyggande kansli.
Ann Lidén som är åklagare och förundersökningsledare i det aktuella målet vill tillägga som ursäkt för att Försäkringskassan lät sig luras så länge och systematiskt att inga andra varningssignaler fanns eftersom mottagningarna skötte sina övriga administrativa åtaganden, skatteinbetalningar med mera.
Enkla kontroller hade kunnat avslöja
Samtidigt hade relativt enkla kontroller kunna avslöja upplägget. Bland annat har man begärt ersättning för sammanlagt 37 patientbesök under en tidsrymd på en och en halv timme på julafton. Även andra besök har knappats in i systemet på helgdagar och konstiga tider.
Patienterna har dessutom varit bosatta över hela landet, många på mycket stort avstånd från mottagningarna i Stockholm. Flera skulle enligt vad som rapporterats in till Försäkringskassan ha vallfärdat ända från Skåne och Göteborg, många av dem dessutom en bra bit över 90 år gamla.
Utnyttjade åldringars tandvårdbidrag
Upplägget har varit att utnyttja gamla svenskars outnyttjade tandvårdsbidrag. Det stora flertalet äldre som använts för brotten har inte varit medvetna om att de på det här sättet blivit av med sina tandvårdsbidrag av bedragare eftersom det inte ens gått ut något meddelade till personerna om de belopp som dragits från deras tandvårdsbidrag.
De mångmiljonbelopp som duon tillskansat sig genom bedrägerierna mot svenska folket har man använt för att starta upp en restaurangverksamhet.
– En åtgärd här skulle kunna vara att den vars tandvårdsbidrag används får en elektronisk avisering om detta. Det som framkommit i ärendet visar också att det finns behov att titta på hur vi kan bygga ersättningssystem som är svårare att utnyttja på ett brottsligt sätt, säger Anna-Karin Hansen.
Handläggs av särskilt “operativt råd”
I motsats till många andra brott av det här slaget har man lyckats säkra en kvarstad värd cirka 15 miljoner kronor från de åtalade som kan användas för att gottgöra de svenska skattebetalarna vid fällande dom.
Brotten handläggs som en del av den organiserade välfärdsbrottsligheten. Det finns idag ett särskilt “operativt råd” där flera myndigheter ingår i hopp om att stoppa eller i varje fall minska läckaget av skattepengarna från välfärdssektorn ned i de kriminella gängens fickor.