Det kommer en tid i allas liv där den enda utvägen för att klara en finansiell omställning kan vara att ansöka om ett lån. Lån kan variera i alla dess storlekar och former och har sina fördelar och nackdelar. Om tiden har kommit och du bestämt dig för att du måste ansöka om ett lån rekommenderar vi att du överväger dessa steg innan du kommer igång. 

Vad ska lånet användas till? 

Innan du ansöker om ett lån bör du tänka på vad du vill använda lånet till. Idag finns det massor av lån på marknaden och därför är det viktigt att du hittar ett som passar just din situation. Är det ett billigt snabblån du är ute efter kan du med fördel låna pengar här

Se över din nuvarande ekonomi 

Det viktigaste steget för att avgöra om du ska låna pengar är att först och främst se över din nuvarande ekonomi. Fråga dig själv vad du lägger dina pengar på och om du har råd till dina utgifter. Lägger du pengar på saker du egentligen kan bortprioritera, eller kämpar du för att betala räkningar och pengarna räcker ändå inte? Genom att se över din nuvarande ekonomi kan du som småningom bestämma vilket belopp du behöver låna. 

Undersök din kreditvärdighet 

De bästa räntorna är endast tillgängliga för dem som har en god kreditvärdighet. Har du redan massor av förfrågningar hos UC kan bankerna känna sig osäkra med att låna till dig och därför höjer de vanligtvis sina räntor. I förväg bör du därför kontrollera din nuvarande kredithistorik för att få reda på dina möjligheter. 

Leta efter ett lån med bra ränta 

När man letar efter ett billigt lån betyder det att man är ute efter ett lån med låg ränta och låga avgifter. Trots att detta är en av de viktigaste detaljerna så ska du inte tro att alla lån med låg ränta är bra. Normalt betyder en låg ränta också att återbetalningsperioden är längre. Därför bör du i stället undersöka huruvida räntan är rimlig jämfört med lånetiden. 

Planera återbetalningen av lånet 

Även om du tar ett lån för att finansiera de kostnader du inte annars har råd med måste du redan innan du ansöker planera hur du ska återbetala lånet. Kommer du, och kan du, betala varje vecka, varannan vecka eller varje månad? Kanske planerar du att betala av lånet tidigare än löptiden? Dessa faktorer är viktiga för att du ska välja rätt lån och undvika onödiga kostnader. 

Undvik dolda avgifter 

Innan du bestämmer dig för ett specifikt lån är det viktigt att du läser genom det finstilta. Det kan finnas avgifter du inte tänker på och därför är det viktigt att du i rimlig tid känner till dessa. Du vill inte sluta med ett lån som ruinerar dig bara för att det såg bra ut på ytan. Även i samband med denna punkt kan du med fördel använda dig av en jämförelsetjänst för att i förväg filtrera väck de långivarna med alltför höga avgifter.