Denna artikel innehåller reklam.

Det har äntligen blivit dags – du har tagit beslutet och kan nu knappt bärga dig. Kanske är det första gången du ska köpa en bil. Eller så har din gamla bil gjort sitt och det är dags att uppgradera. Det kan också vara så att du vill bidra till en värld utan fossila bränslen genom att köpa en elbil.

Oavsett vilken situation du står i finns det en del saker att tänka på innan du köper en bil. Det kan handla om exempelvis funktionalitet, bilmärke, ekonomi och huruvida du ska köpa från en privatperson eller genom en bilhandlare.

I denna artikel genomgår vi de viktigaste faktorerna som spelar en stor roll när du ska ut och köpa en bil, samt hur du kan få din drömbil på ett smidigt, tryggt och ansvarsfullt sätt.

Vad ska du använda bilen till?

En bils främsta syfte är att ta dig från A till B utan tidsspill och hinder, vilket ju alla bilar klarar av. Men din nya bil ska passa in i just ditt liv. Om du har en stor familj behöver ni såklart en större bil, men en större bil kan vara en fördel även för dig som reser mycket i jobbet och behöver plats till diverse utrustning.


Om det är första gången du ska köpa en bil och om du dessutom bor ensam är det klart bästa valet en mindre bil som inte tar mycket plats och som är billig i drift. En mindre bil kan också vara något för de hushåll där båda parterna behöver en bil för att komma smidigt till jobbet, men där en av er har en kortare sträcka – en så kallad andrabil eller pendlarbil.

En bil, ny eller begagnad, kan aldrig ses som en direkt ekonomisk investering. Men om du väljer en bil med omtanke som uppfyller dina behov både här och nu, men kanske även inom den närmaste framtiden, får du ut mest möjligt av bilen.

Hur viktigt är det med ett välkänt varumärke?

Tillhör du skaran som kan titta på en bil i evigheter – lacken, finishen, linjerna och helhetsintrycket? Eller är det historien bakom specifika bilmärken som får ditt hjärta att slå lite snabbare? Kanske funderar du inte alls över sådana saker – så länge bilen fungerar och kan fås till en bra pris, så är du nöjd.

Det kan inte förnekas att etablerade och välkända varumärken har en viss fördel. De har kapital och möjligheter till att producera bilar av hög kvalitet som alltid har de senaste säkerhetsfunktionerna.

Men det kan också absolut vara så att du ska betala en högre pris för en specifik bil endast på grund av bilmärket. Här ska du avgöra med dig själv hur mycket bilmärket betyder för dig. Oavsett vad bör du dock alltid först och främst kolla upp att bilen du köper är säkerhetstestad och funktionell för just dina behov.

Hur kan jag få min drömbil?

När du har funnit den bil som passar perfekt in till din livsstil, dina krav och din personliga smak är ekonomiska hinder det sista du vill ska inträffa. Med ett billån från Santander Consumer Bank kan du få din drömbil utan komplikationer eller överraskande avgifter.

Santander samarbetar med hundratals bilhandlare placerade över hela Sverige. Du besöker den som passar dig bäst och kan genomföra samt få snabbt svar på din låneansökan direkt i bilhallen. Det är bilen som fungerar som säkerhet när du tecknar avtalet hos en av återförsäljarna.

När du upptar ett billån från Santander Consumer Bank får du diverse olika försäkringar med på köpet, som ger dig ytterligare trygghet och säkerhet i ditt bilköp.