Förslaget innebär en ny skatt på upp till fem kronor per mugg och sju kronor per förpackning som innehåller plast. Den extra kostnaden vill man att tillverkarna eller importören ska stå för.

Enligt utredningen som regeringen tillsatte hösten 2019 bör de flesta företag, som kaféer och restauranger som säljer mat och dryck för avhämtning, kunna ställa om till att erbjuda flergångsalternativ. Exempel på detta ska kunna vara muggar som lämnas tillbaka och diskas. Samtidigt påpekas att detta kan bli en svår lösning för mindre verksamheter som food trucks där diskmöjligheter saknas.

Även dagligvarubutiker som säljer färdigförpackad mat för avhämtning påverkas.

900 kronor extra per år

Den nya skatten bedöms leda till en ökad kostnad för en genomsnittlig konsument med upp till 900 kronor per år. Samtidigt skulle det innebära en extra inkomst på 3,8 miljarder per år för statskassan.

LÄS ÄVEN: Handeln rasar mot nya skatten på plastpåsar: ”Symbolpolitik av sämsta sorten”

Regeringens påstådda ambition med utredningen var att få fram förslag som minskar användandet av engångsartiklar och dess miljöpåverkan.

2021 införs ett EU-förbud mot vissa engångsartiklar i plast. Den nya svenska skatten är riktad mot produkter som inte omfattas av detta förbud.

authorimage