I sociala medier cirkulerar ett inlägg som visar en avmagrad och ovårdad äldre man i sin säng. Bilderna har fått många att tänka på koncentrationsläger. Men bilderna är inte hämtade därifrån utan från Luleå kommun år 2019.

Det var på måndagskvällen som 81-årige Stig Markströms dotter Marina publicerade ett inlägg på Facebook där hon visade sin far som är 182 cm lång men endast väger 50 kilo. Trots att de betalar för hemtjänst får det inget som kan liknas vid hjälp.

LÄS ÄVEN: Nyopererad 69-åring skulle få vård i hemmet – hittades avmagrad och uttorkad

Dottern berättar att hon ”blev helt chockad” när hon upptäckte sin far helt avmagrad och fast i sängen. Fadern uträttar sina behov i sängen och sover sedan i avföringen. Vid besök har dottern även upptäckt urin på golvet. ”Ingen har koll på när han bajsade senast för det får han göra i sängen. Men ingen antecknar om det”, skriver dottern på Facebook.

UPPDATERING 190807! Obduktionen visar att pappa dog pga akut lunginflammation 🙁 UPPDATERING 190707!Pappa har alldeles…

Posted by Marina Björkman on Monday, July 1, 2019

Får ingen städning trots betalning
I inlägget skriver dottern att hon tillbringat en vecka tillsammans med sin bror för att städa och sanera Stigs hem trots att de betalar hemtjänsten för att städa varannan vecka.

När hon kontrollerar hemtjänstens uppgifter rörande städning av hemmet visar det sig att de inte har städat på mellan sex till tio veckor. Ytterligare en del som blivit bortglömd är Stigs tandprotes, den hade inte blivit rengjord på åtta dagar.

– Hans naglar på händer och fötter är inte klippta. Han var inte rakad på flera veckor och han hade inte varit uppe ur sängen på flera dagar eftersom hans lyft inte fungerat, berättar Marina.

Fick gammal mat
Stig är för svag för att på egen hand resa sig upp ur sängen och därför är han helt beroende av hjälp för att klara sig. Men enligt dottern kommer hemtjänstpersonalen bara på korta besök för att mata honom och sedan lämnar de bostaden.

Vid ett tillfälle påträffades Stig utslagen på golvet efter att han drabbats av en listeriainfektion på grund av att hemtjänsten matat honom med utgången mat.

– Då hittade hemtjänsten honom liggande på köksgolvet och han hade inte larmet på sig, så då fick han ju åka ambulans till sjukhuset och jag tror att han var kvar där i fyra veckor och firade 80-årsdag där, säger dottern.


”Är det så här det ska vara i livets slutskede? Svälta till döds samt dö ensam”, frågar dottern i Facebookinlägget

Kommunen: ”Vi analyserar ärendet”
Stig har vädjat till Luleå kommun med en handskriven lapp för att få flytta till ett äldreboende. Hans dotter och son har även hjälpt till att dokumentera och spela in en video i vilken han vädjar om att få flytta men ingenting händer.

Lena Kruse är verksamhetsansvarig för vård och omsorg i kommunen och hon har fått kännedom om ärendet. Hon säger sig inte kunna gå in i detalj i vård- och omsorgsinsatserna för den enskilde personen men ska analysera det hela.

– Vi har tagit del av det här klagomålet via Facebook och hanterar ju det som vi ska göra med alla ärenden, att vi analyserar och tittar på ärendet och så vidare, säger Kruse.

Många rasar i sociala medier
Efter att Stigs dotter uppmärksammade fallet på Facebook har över 11 000 personer delat hennes inlägg. I flera kommentarer liknar man bilderna från koncentrationsläger under andra världskriget. Många förfäras över att det kan gå till så här i Sverige. En person frågar, ”var är alla våra skattepengar”.


LÄS ÄVEN: Hemtjänsten missade död kvinna – flera anställda avstängda