Mannen var med i terrorstämplade Al-Shabab – lärde sig ”utföra explosioner”. Migrationsverket trodde inte på att mannen är underårig.

Samhällsnytt har tagit del av Migrationsverkets beslut rörande den man från Somalia som sitter häktad i Göteborg misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Mannen som var en del av en motdemonstration mot nazistiska NMR i lördags ska ha använt en slunga för att kasta stenar mot poliser. Han fastnade på flera videoklipp – däribland Fria Tiders som kan ses nedan. Efter att ha utsatt poliser för livsfara genom stenkastning hotade han Fria Tiders fotograf.

Idag kan Samhällsnytt avslöja att mannen rekryterades till den terrorstämplade islamistiska organisationen Al-Shabaab med tvång redan när han var 14 år gammal. Enligt Migrationsverkets beslut lämnade mannen så detaljerade och samstämmiga uppgifter om den tiden att myndigheten väljer att tro på dem. Stenslungaren tränades bland annat att hantera vapen och utföra explosioner. Enligt egen utsago ville Al-Shabaab förmå honom att bli en självmordsbombare. Mannen kommer från en liten stad i regionen Shabelle Dhexe i södra Somalia och tillhör klanen Abgaal.

Al-Shabab är en fruktad terroristisk gruppering med islamistisk agenda som tidvis kontrollerat stora delar av Somalia. Sedan början av 2012 är den erkänd som en del av Al-Qaida. En lång rad underrättelsetjänster, däribland den norska och svenska, klassar Al-Shabaab som en terrororganisation.

LÄS MER: ‘Ensamkommande’ motdemonstrant begärs häktad

Den 24 mars 2015 dök dock mannen upp i Sverige och sökte asyl. Det dröjde nästan två år tills Migrationsverket kom fram till att mannen inte har rätt till asyl i Sverige och ska utvisas till hemlandet. Myndigheten underkände mannens egna uppgifter om ålder och skrev upp den i samband med avslaget den 27 januari 2017.

”Migrationsverket bedömer att du inte har gjort din uppgivna ålder eller underårighet sannolik”, skriver myndigheten i sitt beslut:

Mannen påstod att Al-Shabaab vill straffa honom därför att han deserterade från terrororganisationen. Migrationsverket bedömde dock att det inte finns någon allvarlig risk för repressalier från Al-Shabaab mot mannen eftersom en stor del av Somalia, inklusive huvudstaden Mogadishu, är befriad från grupperingen – därför finns en möjlighet för intern flykt.

Utdrag ur mannens asylbeslut

Samhällsnytt kontaktade SÄPO:s presstjänst för att höra om Säkerhetspolisen är involverad i utredningen mot mannen. Enligt Karl Melin, som är tillförordnad presschef på SÄPO, kan myndigheten inte uttala sig om enskilda ärenden. Däremot säger han att polisen och SÄPO generellt samarbetar i utredningsprocessen som berör lördagens demonstrationer.

I Migrationsverkets beslut från januari får mannen en tidsfrist på fyra veckor för att lämna landet frivilligt. Med hjälp av en advokat överklagade han dock beslutet till Migrationsdomstolen i Göteborg som återigen skrev ner åldern på mannen till 17 år och återförvisade ärendet tillbaka till Migrationsverket. Utvisningen blev därmed stoppad. Enligt Aftonbladet begärde åklagaren i målet en egen medicinsk åldersbedömning som ska vara klar till tisdag nästa vecka.