En svensk före detta medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) uppges ha fått pengarna på sitt bankkonto frysta sedan han terrorstämplats av USA. Det berättar han för Sveriges radio.

Det var i fredags som USA:s utrikesdepartement meddelade att den nynazistiska organisationen i Sverige terrorstämplas. Beskedet är ett led i Bidenregeringens ”beslutsamhet att motverka de transnationella delarna av våldsam vit makt”, heter det.

Amerikanska UD hävdar att NMR ”begått eller försökt begå, utgör en överhängande risk för att begå, eller deltagit i träning för att begå terrordåd som hotar USA:s medborgare eller USA:s nationella säkerhet, utrikespolitik eller ekonomiska politik”.

”Globala terrorister”

Det är oklart vilka terrordåd den amerikanska regeringen syftar på. NMR har till skillnad från exempelvis Islamiska staten, Al-Qaida eller Boko Haram, såvitt känt, inte knutits till terrorism.

I det amerikanska uttalandet stämplas samtidigt tre svenskar såsom ”särskilt utpekade globala terrorister”. De tre är eller har varit ledande företrädare för NMR.

Beskedet innebär att ”all egendom och intressen i egendom som de utpekade har, och som står under amerikansk jurisdiktion, blockeras, och amerikanska personer (juridiska och privata) är generellt förbjudna att genomföra transaktioner med dem”.

Fryst bankkonto

Samnytt har sökt de tre terrorstämplade NMR-företrädarna. En av dem, en man i 50-årsåldern som varit med i NMR i många års tid, gör klart att han inte vill prata med Samnytt.

– Jag har varken tid eller ork att prata med dig just nu, säger han och avböjer att svara på våra frågor.

Mannen, som tidigare dömts för ett flertal våldsbrott, går däremot med på att prata med Sveriges radio. För statsradion hävdar han att han lämnat NMR, ångrar att han varit med i organisationen och att hans bank under helgen fryste pengarna på hans bankkonto.

– I värsta fall blir man väl hemlös i och med att jag inte kommer åt mina pengar som ligger på banken, så inte ens kontanter, säger NMR-mannen till statsradion.