I slutet på september stal åldringsbrottslingar i Jönköping en 90-årig kvinnas betalkort och lyckades sedan länsa kvinnans bankkonto på 19 000 kronor. Nu går Polisen ut med en övervakningsbild på de efterlysta förövarna. Flertalet medier, däribland SVT, väljer dock att omöjliggöra identifiering genom att maskera åldringsbrottslingarnas ansikten.

Brottet gick till i enlighet med känt modus operandi: Ligan följer efter en äldre kvinna till kassan i en butik. Där placerar man sig så att man ser vilken kod kunden knappar in vid betalning. Sedan distraherar man offret och stjäl betalkortet varefter man ger sig ut på stan för att ta ut offrets pengar ur bankomat och handla kapitalvaror med kortet.

I de aktuella fallet lyckades ligan länsa den 90-åriga kvinnans konto på 19 000 kronor. Polisen körde fast i utredningen och har därför valt att gå ut med en övervakningsbild på brottslingarna i hopp om att få hjälp av allmänheten med att identifiera dem så att de kan gripas och lagföras.

Media motarbetar Polisen
Flera medier, däribland statliga SVT och lokala Jönköpings-Posten, anser dock att åldringsbrottslingarnas personliga integritet väger tyngre än att bistå Polisen och den bestulna 90-åriga kvinnan. Därför har man blurrat och pixlat ansiktena på bilden i sina artiklar så att det inte ska gå att identifiera åldringsbrottslingarna.

I SVT:s fall deklarerar man till och med nedanför bilden att ställningstagandet för gärningspersonerna framför offret är i enlighet med bolagets etiska regler.

Polisen tror att de två männen som fastnat på övervakningsfilmen ingår i en liga som gjort sig skyldiga till fler brott av samma slag. Man har för närvarande ett tiotal ärenden på sitt bord där äldre personer i regionen bestulits på motsvarande sätt.

Majoritet av åldringsbrottslingarna romer
Av den bild som Polisen i Jönköping nu offentliggjort framgår att det i det aktuella fallet rör sig om brottslingar med icke etniskt svensk bakgrund. Enligt tidigare uppgifter från Polisen som relativt nyligen återrapporterades av SVT i programmet Veckans brott, begås 8 av 10 åldringsbrott av ligor där medlemmarna tillhör den romska folkgruppen.

Känner du igen männen på bilden ovan, kontakta polisen på telefon 114 14.