I området Hässleholmen i Borås slängs det sopor lite här och där. Nu har läget blivit så akut att man anlitat ett beteendeföretag som ska få stopp på nedskräpningen och lära hyresgästerna hur man hanterar sopor.

Varje vecka lägger det kommunala bostadsbolaget Bostäder i Borås över 140 timmar på att städa upp. En av åtgärderna är att man satt in bemannade containrar för grovsopor.

LÄS ÄVEN: I invandrartäta Norrby kastas sopor från balkongerna

Möbler och andra saker som ställs ut i trapphus och källare är inte bara fult utan utgör även en brandrisk, anser bostadsbolaget där man anlitat ett beteendeföretag för att försöka ta reda på orsaken till att hyresgästerna skräpar ned.

Fotograferas

Tillsammans har man tagit fram en strategi som bland annat innebär att varje nedskräpning fotograferas och följs upp med sms till alla som bor i huset.

LÄS ÄVEN: Larm från miljonprogram: Hyresgäster slänger sopor rakt ner i trapphuset

– Man kanske saknar bil, man kanske är ensamstående, har inte riktigt dom här fysiska musklerna för att kunna bära ner sängar, byråer, möbler etc. Men med det här tänker vi att nu skapar vi ändå förutsättningar för att planera in det, säger Genc Avdiu, utvecklingsledare på Bostäder i Borås, till statsradion.