Under årsdagen till Nazitysklands invasion av Norge och Danmark valde sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) att håna grannländerna på Twitter. Trots hård kritik vägrar han backa från sitt uttalande och menar istället att han blivit feltolkad.

Bildt skrev att Sveriges försvar inte var på topp under 1940, men att det var starkare än Norges och framför allt Danmarks försvar. Hade Hitler valt att invadera Sverige hade det blivit en kamp, menar Bildt och antyder samtidigt att grannländerna vek sig lätt.

Kritiken rasar nu in från många håll. Över 2000 personer har reagerat på hans tweet och även ett flertal politiker och journalister har kommenterat uttalandet.

– Det är så otroligt respektlöst på en dag som är ganska mörk i både norsk och dansk historia, säger Rødt-politikern Mímir Kristjánsson till NRK, och tillägger att uttalandet är ett utslag av ”svensk självgodhet”.

Kristjánsson menar att just självgodheten är något som definierar den så kallade Sverigebilden.

– Det kanske är det enda VM där Sverige alltid vinner – tron att man är bäst i världen i allt, säger Kristjánsson.

LÄS ÄVEN: Nu ska Carl Bildt pressa Sverige på ÄNNU mer vaccin åt ”fattiga länder” – ”måste bidra”

Sverige underlättade invasion av grannländerna

Många kritiker påpekar att Sverige hjälpte nazisterna invadera grannländerna genom att tillåta trupp- och vapentransporter genom landet. Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiets första vice ordförande, konstaterar till Verdens Gang att om alla hade gjort som Sverige så hade Hitler vunnit kriget.

”Tack för att du påminde oss om att Sverige inte gjorde något för Norge den här dagen 1940. Att ni lät Hitler invadera Norge medan ni såg bort. Ja, det är för länge sedan, och vi förstår att det var svåra tider. Men jag hoppas verkligen inte att det är så Sverige kommer ihåg den värsta dagen i Norges historia”, skriver Lene Camilla Westgaard-Halle från konservativa Høyre på Twitter.

Den norske frilansjournalisten Sven Egil Omdal kommenterar Bildts tweet med att Tyskland aldrig invaderade Sverige då det räckte med ett telefonsamtal.

Bildt vägrar be om ursäkt för sitt tweet och menar istället att de som kritiserar honom har misstolkat vad han skrev.