Rehabilitering, bland annat genom boklig bildning, är en central tanke i det som i Sverige kallas för kriminalvård. Det de grovt kriminella fängelsekunderna främst väljer att förkovra sig i är dock biografier över maffianätverk/maffialedare och handböcker i hur man driver drogkarteller. Flitigt utlånad är också en bok i koranstudier. Det rapporterar Dagens Juridik.

På topp tio-listan på Kumla och Hall ligger “Följ fucking order” av Ann Törnkvist etta, en bok om den invandrarstyrda Södertäljemaffian. Även “Nätverket. Södertäljemaffians uppgång och fall” av Baris Kayhan tillhör de tio mest lånade böckerna bland fångarna.

På Hall, som ligger just i Södertälje är “Narconomics – konsten att driva en drogkartell” av Tom Wainwright också en av de absolut mest populära böckerna. Här ligger “Jakten på El Chapo” av Andrew Hogan högt på lånetoppen medan fångarna på Kumla verkar föredra “De kallar mig Solvallamördaren” av Janne Raninen och de två “Svensk maffia”-böckerna av Lasse Wierup och Matti Larsson.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

“Shantaram” av Gregory David Roberts, om dennes egen brottskarriär som rånare och rymmare från fängelset, är också en av de oftast lånade böckerna. En genomgående trend bland de mest populära böckerna på de anstalter där de tyngst kriminella avtjänar straff är att de handlar om grova brott, och dokumentära sådana om verkliga brottslingar dominerar.

En majoritet av de fångar som avtjänar straff för grova brott på svenska fängelser är utlänningar eller svenska medborgare med invandrarbakgrund. Även detta återspeglar sig i topplistan över de mest lästa böckerna, där bland annat en ordbok för översättning mellan farsi och engelska ligger högt tillsammans med den arabiska utgåvan av Koranen och en bok för att bedriva koranstudier.

Inför frigivningen är det också många fångar som läser ”Stora fondboken – din hjälp att hitta rätt i bidragsdjungeln”. De kunskaperna kan fungera som komplement och backup om man inte får snurr på de ekonomiska hjulen av det man lärt sig av Narconomics.