Över 300 miljoner kronor har skattebetalarna pumpat in i konserthuset i Vara under de senaste tio åren. Samtidigt det kommunala bolagets hantering av pengarna åtskilliga gånger ifrågasatts och ett flertal skandaler avslöjats. Höga chefer har åtnjutit exklusiva förmåner, som fri chefslägenhet, gratis biljetter, fria resor och betalt medlemskap i Rotary.
Nu åtalas det kommunala bolagets tidigare marknadschef, Thomas Tegnér, för sammanlagt åtta bedrägerier. Bland annat lät han skattebetalarna stå för notan för ett antal dansare, som han enligt anklagelserna anlitat privat.
– I samtliga fall handlar det om att han, på lite olika sätt fått personal som är anställda på ekonomiavdelningen att fylla i blanketter som jag menar inte varit korrekta och på det sättet fått Vara konserthus att göra arvodesbetalningar till personer som inte gjort något arbete åt Vara konserthus, säger åklagare Sofia Karlsson.
LÄS ÄVEN: Skattebetalarna bekostar kommuns vinylskivor som present till nyinflyttade
Åtalas för åtta fall av bedrägeri
Den sammanlagda kostnaden för Tegnérs felaktiga arvodesutbetalningar är 54 210 kronor, men med skatter och avgifter hamnar Vara konserthus skadeståndskrav för arvodesutbetalningarna på 105380 kronor. Enligt åklagaren är summorna för små för att räknas som grovt bedrägeri men menar samtidigt att Tegnér satt det hela i system.
– Det finns en förslagenhet i det även med tanke på den position han haft i bolaget, säger hon.
Thomas Tegnér själv nekar till alla anklagelser och vill inte lämna någon kommentar. Tidigare har han hävdat att det hela rör sig om ”misstag och missförstånd”. Ett av misstagen var att låta dansare, som uppträdde för hans eget privata bolag, fakturera det kommunala bolaget. En av dansarna är en nära släkting till Tegnér.
LÄS ÄVEN: Domen för mutbrott står fast – S-pampen får böta
Ansvariga går fria
”Där gjorde jag helt och hållet fel”, sa Thomas Tegnér tidigare i år efter att han förhörts om tio fall av misstänkta bedrägerier. Nu åtalas han för åtta fall av bedrägeri.
Skatteverket har beslutat att upptaxera konserthuset för de tidigare avslöjade fria resorna och chefslägenheten. De klassas som privata förmåner. De ansvariga, den tidigare vd Staffan Becker och den tidigare producenten Henrik Lillsjö, slipper dock undan då upptaxeringen drabbar det kommunala bolaget, alltså skattebetalarna, och inte dem själva. Någon brottsutredning har aldrig varit aktuell, skriver Expressen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.