Efter återkommande vandalisering beslutade en bostadsrättsförening för några år sen att sätta upp ett drygt två meter högt staket runt gården, vilket sedermera förstärktes ytterligare med taggtråd. Beslutet upprörde och påstods förstärka känslan av “vi och dem”. Även i dag är känslorna kring stängslet starka.

I kvarteret Fältkanonen i Kviberg finns två höghus, ett med bostadsrätter och ett med hyresrätter. Gården mellan husen fungerade tills för några år sen som en gemensam plats för samtliga boende i området, något som tog stopp efter bostadsrättsföreningen fick problem med nedskräpning, skadegörelse och stöld.

LÄS ÄVEN: Beteendeföretag ska få stopp på nedskräpning i bostadsområde

Erik Westerberg, ordförande i bostadsrättsföreningen Kvibergs Park, var med när beslutet togs.

– Förr i tiden var det lugnt i området. Vi hade inga som helst problem med hyresgästerna eller andra som kom och besökte området. Vi hade en god relation. Vi hade ett gemensamt fotbollslag och anordnade discon för alla yngre i området, säger han till Göteborgs-Posten.

Det var när man började göra i ordning på gården som folk började komma dit och förstöra, bland annat lekstugor och pingisbord vandaliserades.

“Jättesorgligt”

I hyreshuset intill beklagar sig Catherine Holt och Morgan Appelgren, båda aktiva inom den lokala hyresgästföreningen, över stängslet.

– Det finns ju barn här i området som går i samma skola och kanske i samma klass. Sen när de kommer hem blir det plötsligt vi och dem, säger Morgan Appelgren.

– Det känns jättesorgligt, ska alla bygga stängsel runt sina fastigheter, då skulle ju hela Sverige vara fullt av stängsel och lås. Jag hade inte velat leva så. Jag tror inte att man tjänar på det, man måste ju ta tag i problemen som finns, säger Catherine Holt.

Holt tror att många känner sig otrygga men att området kan bli tryggare om “vi i stället öppnar upp och bjuder in varandra och samarbetar”.

Konstverk ska förena

På gården mellan husen har konstnären Adam James nyligen fört upp ett stort konstverk, vilket syftar till att föra de två husen närmare. Runt en cirkulär plattform står tre stora träpelare i olika färger med en kvadratisk form på toppen.

– Konstverket heter ”The Common Place” och hela projektet handlar om att uppmärksamma gemenskap, och få folk att sätta sig in i varandras situationer, säger Adam James.

LÄS ÄVEN: Nyanlända ges förtur till bostadsområden med hög status