Mark-Field-Janet-Barker
Utrikes

Brittisk minister gjorde civilt ingripande mot klimataktivist – riskerar nu att stängas av

Publicerad 6/22/2019
Annons

När en politisk middagsbjudning i London stormades av ett 40-tal klimataktivister från Greenpeace fanns ingen säkerhetspersonal på plats för att skydda gästerna. I stället tvingades den brittiske ministern Mark Field vid utrikesministeriet ingripa mot en av aktivisterna som lyckades ta sig ända fram till middagsbordet. Nu hotas ministern av avstängning och kan tvingas avgå.

Fields civila ingripande mot den kvinnliga klimataktivisten Janet Barker filmades av hennes medkumpaner och filmen har sedan fått stor spridning i sociala medier. Många är upprörda över hur middagen attackerades av Greenpeace, över att gästerna inte skyddades och att Mark Field nu straffas för sitt som man uppfattar rådiga ingripande.

– Det fanns ingen säkerhetspersonal på plats och jag var orolig att hon kunde varit beväpnad, säger Field i en kommentar till media.

Field uppger vidare att många av gästerna kände sig hotade och att han reagerade instinktivt när aktivisten plötsligt kom upp bakom ryggen på honom.

På den politiska vänsterkanten är andra i stället upprörda över att aktivisternas attack inte tilläts fullföljas och över hur Field med ett stadigt grepp fysiskt förde bort fridstöraren från middagsbordet som hon trängt sig fram till. Syftet med attacken var att störa det tal som finansminister Philip Hammond skulle hålla vid middagen.

Händelsen ska nu bli föremål för en utredning, både vad gäller Greenpeace-aktivisternas attack och Fields ingripande. Enligt uppgift kommer Field att stängas av från sina uppdrag medan utredningsarbetet pågår. Beslutet om detta ska ha tagits av avgående premiärminister Theresa May eller tjänstemän i hennes omedelbara närhet.

Janet Barker har getts stort utrymme i brittisk public service- media för att uttala sig om det som skedde. Enligt henne borde Mark Field gå en kurs i att lära sig kontrollera sin ilska. Däremot tycker hon inte att det Field gjorde var något brottsligt som bör föranleda en polisutredning.

Efter uppståndelsen kring händelsen och hur den vänts mot honom har Mark Field för att rädda sin politiska karriär valt att ge Janet Barker en offentlig ursäkt.

Det framgår inte vilka rättsliga åtgärder, om några. som väntar de attackerande aktivisterna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons