Journalisten och samhällsdebattören Jan Sjunneson, för närvarande anställd som kolumnist på tidningen Bulletin, döms av Varbergs tingsrätt för hets mot folkgrupp. Detta efter att ha skrivit om romer på ett sätt som av domstolen bedöms som straffbart nedsättande.

Det var den 24 januari 2022 som Sjunneson i sociala medier kommenterade en nyhet i media om åldringsrån som en ”romsk specialitet”. Kommentaren uppmärksammades och polisanmäldes av den hårt kritiserade ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg som hets mot folkgrupp.

Det är en tolkning av det skrivna som rättsväsendet nu instämmer i. Sjunnesson, som när kommentaren fälldes och fortfarande arbetar som journalist på den flitigt omskrivna tidningen Bulletin, döms att betala 13 200 kronor i böter men slipper frihetsberövande påföljd.

Erkänner i sak men nekar till brott

Sjunnesson har i sak medgett att han skrivit det polisanmälda inlägget men nekat till brott och avvisat att det skrivna skulle utgöra hets mot folkgrupp.

Polisen har tidigare gått ut med att så många som 8 av 10 åldringsbrott begås av personer med romsk bakgrund, vilket skulle göra det relevant att tala om brottstypen som en romsk specialitet. Uttalandet från Polismyndigheten har vid flera tillfällen visats i SVT, senaste gången i programmet ”Veckans brott”.

Sjunnesson har också hänvisat till en bok av etnologiprofessor Karl-Olof Arnstberg som ger faktastöd för att tala om den romska gruppen som kraftigt överrepresenterad som gärningspersoner för olika typer av brott, bland annat åldringsrån.

I polisförhör fick Sjunnesson frågan om varför han ansåg det viktigt att berätta vilka det primärt är som begår åldringsbrott – något som alltså Polismyndigheten själv tidigare gått ut med. Bulletin-skribentens svar var att det är viktigt att kunna ha en ”öppen diskussion om sakförhållanden” och att det inte är samma sak som att ha uppsåt att hetsa mot en folkgrupp.

Men enligt tingsrätten rör det sig om ett ”kränkande värdeomdöme” och man menar att det når upp till att ha ”uttryckt missaktning för en grupp personer med syftning på etniskt ursprung” på ett straffbart sätt.

”Domstolen gör brottslingar till brottsoffer”

Sjunnesson säger i en kommentar till Samnytt att rättsväsendet går i otakt med samhället i övrigt som tvärtemot vad domen uttalar, har börjat uppmärksamma och diskutera den romska kriminaliteten mer öppet och fritt. Han hänvisar bland annat till en artikelserie i GP om hur romer som är flerfaldigt dömda för åldringsbrott anställts av Göteborgs stad.

– Rättsväsendet tycker vi ska lägga locket på och media har äntligen efter lång tid tyckt att nu måste vi göra nånting åt det här och börja prata om det.

Sjunnesson anser också att domen är bakvänd på andra sätt.

– Man har gjort brottslingar till brottsoffer här. Brottslingarna är ju åldringsrånarna, inte jag. Jag har aldrig begått ett brott i hela mitt liv.

Sjunnesson säger att han kommer att överklaga domen men endast bötesbeloppets storlek som han anser är på tok för högt för en ”förstagångsförbrytare”

Anmälaren bakom domen hårt kritiserad

Det är andra gångens om Sjunnesson polisanmäls av Näthatsgranskaren Tomas Åberg, vars framfart med syfte att skrämma och tysta framför allt migrationskritiska röster kritiserats hårt och som Samnytt uppmärksammat i en rad artiklar.

Enligt Bulletin-skribenten har Åberg punktmarkerat honom en längre tid i jakt efter något att kunna få honom fälld i domstol för. Och den här gången kröntes ansträngningarna alltså med framgång.

Åberg har själv figurerat i brottssammanhang rörande djurplågeri där han enligt uppgift lät djur törsta och svälta ihjäl på den lantgård han vid tillfället drev. En del av Näthatsgranskarens verksamhet har gått ut på att tysta personer som pratar om de för honom besvärande händelserna.

Nyligen lyckades Åberg får journalistprofilen Joakim Lamotte fälld för grovt förtal för att ha nämnt djurplågerihärvan offentligt. Att använda rättsväsendet för att få in skadestånd från personer – ofta gamla och handikappade – som kritiserat hans djurhållning har varit något av Åbergs specialitet de senaste åren och en ekonomisk kassako.

Domen mot Jan Sjunnesson kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Bulletin-profil åtalas för tweet om romer och åldringsbrott