I sociala medier uppmärksammas att att en staty i Skåne föreställande biologen Carl von Linné uppges ha vandaliserats med blodrödfärg och rasistanklagelser. När Samhällsnytt kontaktar polisen om händelsen visar de sig ovilliga att undersöka saken.

I början av juni kunde Samhällsnytt som första media berätta att den antirasistiska aktivisten Lovette Jallow hävdat i en Twitter-tråd att den världsberömde svenske biologen Carl von Linné som levde på 1700-talet är fader till rasbiologin och uppmanade till att riva ned hans statyer. Hon listade flera statyer av Linné som hon finner provocerande och vill bli av med.

LÄS ÄVEN: Aktivist uppmanar att riva ner svenska monument: ”I know the Carl von Linne statures are shaking right now”

På måndagen uppges någon ha följt Jallows uppmaning och vandaliserat en staty av Linné vid Petriplatsen i Lunds kommun. Det var Bo Högrelius som publicerade en bild på Instagram och Twitter där det syns hur statyn av Carl von Linné utanför stadsbiblioteket har vandaliserats.

Vandaliserad med blodrödfärg

Linné som studerade i Lund 1727-1728 förärades år 1938 en staty i kommunen för att fira tvåhundraårsjubiléet av dennes studier i universitetsstaden. Att döma av bilden i sociala medier har någon roat sig med att stänka ned von Linné med blodröd färg och fästa ett vitt skynke med text om rasism runt statyn. Förkortningen ”BLM”, det vill säga ’Black Lives Matter’ återfinns både på skynket och sprejat med rödfärg på statyn.

https://www.instagram.com/p/CBvo_4VJOZv/

Polisen: ”Du kan ringa 114 14”

När Samhällsnytt kontaktar polisregion Skåne för att höra om skadegörelsen säger de sig inte känna till något. Rickard Lundqvist är presstalesperson hos polisen lokalt och förklarar sig ovillig att undersöka saken om inte en anmälan först görs via polisens riksväxel 114 14.

– Du kan ju… Du kan ju faktiskt ringa till polisens växel 114 14 och anmäla att det har skett ett brott där, säger Lundqvist till oss.

LÄS ÄVEN: Afrosvenskar kräver att statyer av svenska kungar tas bort

authorimage