Gruvföretaget LKAB uppger att upp till 80 procent av produktionen kan tvingas stoppas om Cementa inte längre får leverera cement. LKAB är Cementas största enskilda kund. Samtidigt är företaget även den största arbetsgivaren i Kiruna och Gällivare.

Mark- och miljööverdomstolen beslut att avvisa byggmaterialföretaget Cementas ansökan om fortsatt brytning av kalksten i Gotland – som Samnytt tidigare rapporterat om – har orsakat panik i flera branscher. Ett at de företag som kommer att drabbas hårt är LKAB.

Bolaget anställer 17,5 respektive 13,5 procent av Kirunas och Gällivares kommuns befolkning. Enligt uppgifter i DI riskerar nu LKAB tappa upp till 80 procent av produktionen i slutet av oktober om stoppet för Cementa att bryta kalksten inte hävs. Kommunerna riskerar som en följd att drabbas av massarbetslöshet.

– Det här får inte ske, säger LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson.

LÄS ÄVEN: Västlänken och Förbifart Stockholm hotas av miljödom

Förlusten för samhället blir enorm

LKAB gjorde under förra året en vinst på drygt 12 miljarder kronor, nästan sex av dessa delades ut till statskassan. När upp till 80 procent av produktionen står still blir vinsten långt lägre än tidigare.

Utan LKAB:s tillskott till statskassan blir det då svårt att försörja de som tidigare hade jobb. Förlusten för samhället som cementkrisen innebär blir enorm.

LÄS ÄVEN: Beslut hotar bostadsbyggande och infrastruktur – nu kallar SD Baylan till näringsutskottet

Arbetarna åsidosätts av regeringen

Under näringsminister Ibrahim Baylans (S) möte med representanter för näringslivet gavs inga lugnande besked, enligt DI. Näringsministern har nu därför kallats till utfrågning i näringsutskottet av SD, något som dock på grund av semestrar kommer att ske först i slutet av augusti.

Till dess lever branschorganisationen Byggföretagen, facken Byggnads och IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svemin, Svensk Betong och Teknikbolagen i ovisshet om framtiden.

Att facken och arbetsgivarna tillsammans mötte näringsministern tyder på att arbetsgivarna redan har meddelat facken att det blir varsel om den stundande krisen inte löses, skriver bloggen Cornucopia, en uppgift som även bekräftas av Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Detta är så pass angeläget. Det påverkar både arbetstagare, som riskerar att bli av med jobbet, och våra företag. Vi sitter i samma båt. Branschen är på väg mot ett totalstopp, säger hon och varnar samtidigt i SvD för att företag kan tvingas varsla personal om problemet inte får en lösning.

LÄS ÄVEN: Regeringen om rekordhöga arbetslösheten: ”Det är positivt”

Få alternativ för de som blir av med jobben

Om cementen tar slut i november, kommer företagen omedelbart att behöva göra sig av med ett stort antal anställda. Om cirka tre veckor läggs därför sannolikt varsel för 100 000-tals anställda och fackliga förhandlingar inleds.

Vilka beredskapsplaner Kiruna och Gällivare kommun har om massarbetslösheten slår till är inte känt. Klart är dock att det inte finns några andra lokala verksamheter som har kapacitet att anställa i närheten av alla de som nu riskerar bli av med sina jobb.