Centerpartiets partiledare Annie Lööf anklagas för att fara med osanning om att partiet är ”enigt” kring beslutet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
– I det ställningstagandet röstade Centerstudenter nej, påpekar Centerstudenters vice ordförande Mattias Jonsson för Samnytt.

Igår samlades Centerpartiets så kallade förtroenderåd för att ta ställning till huruvida partiet ska stödja en ny regering ledd av Stefan Löfven genom att inte rösta nej till honom i riksdagen. En av dem som deltog vid mötet var Mattias Jonsson, vice ordförande för Centerstudenter.

– Vi röstade om huruvida Centerpartiet ska trycka gult givet vissa krav vid en statsministeromröstning om Stefan Löfven, berättar han för Samnytt.

Efter att förtroenderådet samlats kallade Annie Lööf till pressträff.

– Vi är nu det enda alliansparti som inte vill göra sig beroende av eller samarbeta med Sverigedemokraterna, sade Lööf vid pressträffen och förklarade att partiet därför beslutat sig för att återigen släppa fram en Löfven-regering:

– Det beslutet har partistyrelsen, en enig riksdagsgrupp och samtliga partidistrikt ställt sig bakom, hävdade hon.

Flera röstade nej

Men att Centerpartiets förtroenderåd var enigt om att släppa fram Stefan Löfven stämmer inte påpekar Mattias Jonsson.

– I det ställningstagandet röstade Centerstudenter nej, berättar han för Samnytt.

Sammanlagt var det fyra ombud, två från Centerstudenter (CS) och två från Centerpartiets ungdomsförbund (CUF), som röstade nej. Såväl CS som CUF sitter med i Centerpartiets partistyrelse, som Annie Lööf påstod stod bakom beslutet att släppa fram Löfven.

Jonsson är även kritisk till att Annie Lööf vid pressträffen räknade upp vilka som röstade hur under det interna mötet, vilket gör det enkelt för utomstående att räkna ut vilka som röstat nej till Löfven.

”Att i offentlig kommunikation på det här sättet både låtsas som att ett beslut var enhälligt när det inte var det, men också så tydligt insinuera vem som röstade hur i en sluten omröstning på ett förtroenderåd är inte seriöst”, skriver Mattias Jonsson på Twitter.

Annie Lööf försvarar sig på Twitter med att hon aldrig påstod att just partistyrelsen var enig om beslutet att släppa fram Löfven, bara att riksdagsgruppen och partidistrikten var eniga.

Faksimil