Journalisten Ingrid Carlqvist döms att betala 60 000 kronor till C-politikern Anton Sauer. Det beslutar Malmö tingsrätt idag. Bakgrunden är att Sauer förtalat Carlqvist. Bland annat genom att kalla henne för ”nazist”.

Det är i december 2018 som Anton Sauer, gruppledare för Centerpartiet i Malmö, skriver två inlägg på det sociala mediet Twitter, numera känt som X.

”Hon är nazist”

”Ja det kan man tycka, jag vill i alla fall bevara friheter medan Luai hänger med nazisten Ingrid Carlqvist”, skriver han i det ena inlägget som är ett svar till en annan twittrare.

”Carlqvist är en känd förintelseförnekare och har haft samröre med NMR. Ja det finns inte en enda person som inte kan säga att hon är nazist”, skriver han i det andra.

Ingrid Carlqvist känner sig förtalad av inläggen. Hon vänder sig under 2023 till Förtalsombudsmannen, som tidigare AfS-politikern Christian Peterson står bakom, för att driva ett så kallat enskilt åtal mot C-politikern och för att kräva skadestånd.

LÄS MER: Lokal C-topp stäms för förtal – kallade Ingrid Carlqvist ”nazist”

Under tisdagen avkunnar Malmö tingsrätt sin dom.

Inläggen är förtal

Tingsrätten anser visserligen att Anton Sauers två sociala medier-inlägg är brottsliga. ”Han har därför gjort sig skyldig till förtal”, står att läsa i domen som även slår fast att det rör sig om förtal av normalgraden.

Trots det anser inte domstolen att Carlqvist har rätt till skadestånd. Anledningen är dels att inläggen haft en ”begränsad spridning”, dels att Carlqvist gjort uttalanden som domstolen menar utgör ”risktagande från hennes sida”.

Risktagandena handlar enligt domen om att hon försvarat Nordiska motståndsrörelsens rätt till yttrandefrihet samt ifrågasatt antalet dödade under Förintelsen.

”Hon är därför inte berättigad till kränkningsersättning till följd av Anton Sauers förtalsgärning. Käromålet ska alltså ogillas”, slår Malmö tingsrätt fast.

Tvingas betala 60 000

Eftersom Ingrid Carlqvist i och med domen ses som ”tappande part” tvingas hon ersätta Anton Sauers rättegångskostnader på närmare 60 000 kronor.

Det blir alltså Carlqvist som får betala pengar till Sauer, trots att domstolen slagit fast att hon förtalats av honom.

”I sanning den mest absurda dom jag någonsin läst”, skriver Ingrid Carlqvist i en kommentar på X.

Faksimil