Chalmers tekniska högskola i Göteborg satsar på mångfald, rättvisa och inkludering. I veckan invigs ett nytt mångfaldskontor som genusvetaren Malin Albrektsson anställts som så kallad DEI officer för.
– Min roll är att samordna det arbete som görs på Chalmers, berättar hon för Samnytt.
“På onsdag inviger vi med pompa och ståt Chalmers nya DEI Office.”
LÄS ÄVEN: Secret service mångfaldshets synas efter attentatet mot Trump
Det skriver Chalmers nya DEI officer Malin Albrektsson på LinkedIn. På scenen vid invigningen kommer, förutom rektor Martin Nilsson Jacobi och prorektor Maria Elmquist, även jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) finnas med.
Ny befattning
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Att stoltsera med en DEI officer är nytt för Chalmers.
– Det är en ny befattning, förklarar Malin Albrektsson för Samnytt.
– Chalmers har ganska länge arbetat med jämställdhet mellan könen, men det här uppdraget med jämlikhet är nytt.
Albrektsson har en masterexamen i socialt arbete och mänskliga rättigheter, men betonar sina kurser i jämlikhet och genusvetenskap. Hon har tidigare i fyra års tid arbetat som utvecklingsledare i mänskliga rättigheter och jämlikhet på Göteborgs stadsfastighetsförvaltning.
– Min roll är att samordna det arbete som görs på Chalmers. Vi har väldigt många olika pågående initiativ. Så det är att få ihop det, förklarar hon.
Normkritisk design
Albrektsson skriver också att hon vill “inspirera till tankar om hur vi kan komma längre inom fältet normkritisk design” och att hon drömmer om att “framtidens ingenjörer blir fenor på intersektionell analys innan de utvecklar saker”.
Exakt vad det betyder i praktiken är något oklart.
LÄS ÄVEN: Chalmers-forskare: Här är framtidens batteri för elbilar
– Det kan jag inte gå in på ännu. Det här är i startfasen, så det finns andra som kan svara mer på det, som jobbar med det. Men där är jag för ny för att ge något fördjupat svar på det, säger hon.
– Att göra en normkritisk analys innan man gör någonting, det är att fundera över när man utvecklar en produkt så att den till exempel passar till både kvinnor och män. Att det blir funktionellt för fler grupper i samhället. Så att man inte tänker för ensidigt, och utvecklar produkter smartare.
Berörs inte av USA-debatt
Konceptet DEI har senaste tiden mött växande kritik. Inte minst i USA med anledning av skogsbränderna Kalifornien, där vissa menar att det fokuserats för mycket på mångfald vid rekryteringen till brandkåren och för lite på kompetens. Något de menar bidragit till att bränderna fått så pass stor spridning.
Men det är en debatt som Malin Albrektsson menar inte berör svenskarna.
– Det du tar upp händer just nu i USA, men vi har ju en svensk nationell politik som säger att det här är aktuellt och att det är viktigt. Vi följer inte USA, svarar hon.
Men hur tänker du kring att det här med kunskap och meriter kommer i konflikt med det politiska kring kön och sexualitet. Eller är den konflikten i sådana fall välkommen?
– Det här handlar inte om kvotering, så jag ser ingen konflikt alls.
“Förenklade frågor”
Malin Albrektsson tycks inte se något motsatsförhållande mellan genusvetenskap och utbildningarnas tekniska fördjupning. Eller att kurser i matematik eller hållfasthetslära slopas till förmån för intersektionalitet.
– Vi har inte kurser i intersektionalitet för studenter, säger hon.
Hur ska det här då implementeras?
– Det här blir jättesvårt. Du ställer väldigt förenklade frågor just nu, och det här är ett mycket större komplext sammanhang. Så jag vet inte hur jag ska kunna svara.
Men det här ska väl på något sätt införlivas i kursplanerna, om studenterna ska bli “fenor på intersektionell analys”?
– Det handlar väldigt mycket om arbetsmiljön på Chalmers, och inte om att studenterna ska fokusera på det här istället för teknik, som du verkar vrida det till, säger Malin Albrektsson.
LÄS ÄVEN: Chalmersprofessor larmar: Ännu högre elpriser med fortsatt vindkraftsutbyggnad
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.