Södermalm i Stockholm är välkänt för sin höga demografiska koncentration av journalister och rödgrönrosa partisympatier. Chocken blev därför stor när man efter valnatten i vissa kvarter upptäckte att Sverigedemokraterna gått kraftigt framåt.

I kvarteret Linjalen röstade exempelvis dryga 15 procent av de boende på SD. Det har skapat panikstämning och många försöker nu på olika sätt rentvå sig för att inte bli misstänkliggjorda för att vara Sverigedemokrat när det börjar viskas och spekuleras mellan grannar i kvarteret.

DN-journalisten Emma Bouvin berättar att redaktionen mottagit telefonsamtal från en kvinna som berättat att hon ”befinner sig i chock” efter att ha varit inne på valmyndighetens webbplats och sett hur det röstats i kvarteret. Hon förklarade för DN att hon nu ringer runt till alla hon känner i området för att tala om att hon inte är en av dem som röstat på SD.

Att Vänsterpartiet, tidigare Kommunisterna, fick 26 procent av rösterna i kvarteret Linjalen förefaller däremot inte ha gett upphov till motsvarande upprördhet bland de boende eller behov av att rentvå sig.