Mitt i coronakrisen vill invandringsliberala Centerpartiet lätta upp reglerna kring ”gymnasielagen” för att så kallade ”ensamkommande” ska få lättare att stanna i landet. Den kritiserade lagen gav dem en andra chans då de redan en gång fått avslag på sina asylansökningar. 

Det berör 7 400 invandrare som fick avslag asylansökan men som genom den så kallade gymnasielagen har fått en möjlighet att stanna permanent i Sverige. Villkoret är att de efter gymnasiet ordnar en varaktig anställning på minst två år.

Nu menar dock Centerpartiet att denna grupp på grund av coronakrisen kommer få det svårare att hitta jobb. Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill liberalisera den kontroversiella lagen ytterligare.

Centerpartiet föreslår att migranterna ska få ett år i stället för sex månader på sig att skaffa ett jobb, som är kravet för att få uppehållstillstånd. En annan möjlighet enligt C är att de inte ska behöva visa upp ett anställningskontrakt som sträcker sig över minst två år.

Regeringspartierna oense

Jonny Cato, Centerpartiets migrationspolitiske talesperson, menar att åtgärderna ”i första hand” ska gälla under pandemin. Socialdemokraterna, som röstade igenom gymnasielagen, vill inte ytterligare liberalisera regelverket, rapporterar SR.

Men regeringspartiet Miljöpartiet tror inte det sista ordet är sagt.

– Sedan är det ju inte de som bestämmer allt själva, utan vi är flera partier som samarbetar om budgeten och om andra frågor, så jag hoppas jag att vi kommer fram till lösning gemensamt, säger MP:s migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling.

I omröstningen om gymnasielagen år 2018 röstade SD, M, L och KD emot förslaget, medan vänsterpartierna tillsammans med C röstade för. Dock röstade tre liberaler och tre kristdemokrater för förslaget, i strid med partilinjen.

authorimage