En app med ansiktsigenkännande teknik och geolokalisering ska säkerställa att befolkningen i den australiska delstaten South Australia följer de hårda karantänsreglerna. Den som inte använder appen korrekt riskerar få påhälsning av polisen.

Enligt ABC News Australia påbörjades programmet i slutet av augusti. Alla som nyligen rest utanför South Australia (SA) påtvingas två veckors hemmakarantän. Internationella resor är nu helt förbjudna för vanligt folk. Den som vill resa inrikes över delstatsgränsen måste vara fullt vaccinerad.

Vid hemkomst tvingas de nu dessutom bevisa att de följer karantänsreglerna genom att använda en särskild övervakningsapp. Appen spårar var personen befinner sig och skickar påminnelser automatiskt vid oregelbundna tider. Personen sedan har 15 minuter på sig att skanna sitt ansikte för att bevisa för myndigheterna att de är på plats.

– Vi berättar inte för dem hur ofta eller när de slumpmässigt måste svara inom 15 minuter, meddelar delstatens premiärminister Stepen Marshall.

LÄS ÄVEN: Region överväger stoppa anställningar av icke-vaccinerade

Polisen kontrollerar hemkarantän

Om någon inte kan bevisa sin plats eller identitet kontaktar hälsoministeriet polisen som därefter rycker ut för att kontrollera om individen bryter mot karantänsreglerna.

Premiärminister Marshall uppger att ingen information från appen kommer att lagras av staten, ett påstående som dock ifrågasätts av kritiker. Enligt Caldronpool kommer appen även att uppdateras med personliga test- och karantänscheman samt dagliga symptomkontroller.

– Vi använder det bara för att verifiera att människor är där de sa att de skulle vara under sin hemmakarantän, säger Marshall.

LÄS ÄVEN: Protesterar mot coronarestriktioner – beskjuts med gummikulor och tårgas

Övervakningen framställs som positiv

Under tidigare karantänperioder har polis patrullerat gatorna och gjort hembesök hos personer som återkommit från resor utanför staten, för att verifiera att de håller sig hemma. De som valt att sitta av sin karantänperiod på så kallade “karantänshotell” har själva fått bekosta tiden de sitter inlåsta under ständig polisbevakning, något som uppges kosta motsvarande cirka 17 000 kr per person.

Den nya appen för digital övervakning av var medborgarna befinner sig och med rapporteringsplikt till myndigheterna saluförs som ett sätt att sänka kostnaderna både för staten och individen.

– Jag tycker att vi i SA ska vara stolta över att vi är först i landet med karantänappen, säger Marshall.

Alla är inte lika entusiastiska som Marshall. Robert Carling, vid The Center for Independent Studies, menar att övervakningen är “orwellsk”.

– Jag tycker att det är korrekt att beskriva det som orwellsk, men man måste förstå sammanhanget. Det är hemmakarantän i australisk tappning, alternativet är hotellkarantän under polisbevakning, vilket folk hatar, säger han till Fox News.

LÄS ÄVEN: Massiva demonstrationer mot coronarestriktioner

Karantänhotell liknas vid fångläger

Karrantänhotell i Australien är ofta lokaliserade till barackliknande byggnader i gamla gruvläger och liknar, enligt The Washington Post, mer fångläger än hotell. Reglerna på dessa polisövervakade boenden är många och strikta.

Bland annat genomsöks alla väskor och den som inte bär mask riskerar att bötfällas. Att solbada är förbjudet, likaså alkoholförtäring. Innehav av vassa föremål som saxar och köksknivar samt bollar och skateboards är inte tillåtet. Nedan en vy över ett karantänboende i Howard Springs, i Northern Territory.

https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1433342429768396802

I både Sydney och Melbourne har militär kallats in för att kontrollera att befolkningen följer de hårda karantänlagarna som införts i Australien, skriver BBC. Samnytt har tidigare skrivit om massiva demonstrationer mot Australiens restriktioner, där polisen bemött protesterna med gummikulor och tårgas.