Medan franska brandmän fortsätter arbeta med att släcka den brinnande katedralen som befaras har brunnit till grunden kommenterar Dagens Nyheter utvecklingen genom att – oväntat nog – dra paralleller till Hitler. Tilltaget mötte hård kritik på sociala medier där användare anklagar den kontroversiella tidningen för att ha ”30-talstourettes” samt undrar när Trump, Putin eller SD ska kopplas till branden.

Branden i Paris sände chockvågor över hela världen med miljoner människor som sörjer förlusten av det 800 år gamla historiska och kulturella arvet. Den svenska tidningen Dagens Nyheter har dock valt en något annorlunda infallsvinkel på sin bevakning av branden. Tidningen har gått ut med att det var Hitler som ville bränna ner Notre Dame – för 75 år sedan:

”Den gången, i augusti 1944, hade den nazistiske diktatorn Adolf Hitler gett order om att bränna ner de viktigaste landmärkena i Paris, inklusive Eiffeltornet och Notre Dame, i samband med att Tysklands armé befann sig på reträtt och var på väg att lämna den franska huvudstaden inför de allierades anstormning”, skriver DN.

Det märkliga tilltaget har mött hård kritik på sociala medier där användare ifrågasätter och hånar tidningens rapportering. En av kritikerna är den moderata kommunpolitikern Catharina Örtendahl Rylid:

Den konservativa debattören Fredrik Antonsson undrar i kommentarerna om man inte kan dra in tidningens utgivningsbevis:

En annan användare hävdar att ”en riktig DN-artikel brukar nämna minst en av dessa; Trump, 30-tal, SD och/högerpopulism.”:

Men inte alla kommentatorer är negativa till Dagens Nyheter. Tidningen har fått stöd från ett lite oväntat håll. Den skandaliserade före detta Aftonbladet-skribenten Fredrik Virtanen verkar uppskatta DNs rapportering och delar artikeln på Twitter med en lättsam kommentar: ”Bra text i hettan”

En drönarbild över branden: