Efter att danska myndigheter betecknar den syriska huvudstaden Damaskus som säker har nästan 100 syrier fått sina uppehållstillstånd indragna och man kommer att placera dessa i återvändandecenter.

Med beslutet blir Danmark det första europeiska landet som uppmanar syrier att återvända. Utöver de 94 syrierna som nu fått sina uppehållstillstånd indragna omfattar beslutet ytterligare 350 stycken individer.

Enligt landets migrationsminister Mattias Tesfaye har Danmark varit öppet och ärligt från start med migranter från Syrien.

– Vi har gjort det klart för syriska flyktingar att deras uppehållstillstånd är tillfälliga. De kan dras tillbaka ifall skydd inte längre behövs, säger han.

LÄS ÄVEN: Mette Frederiksen (S): Målet är noll asylsökande till Danmark

Syrier som nu fråntagits sina uppehållstillstånd kommer att sändas till återvändandecenter men kommer inte att tvingas återvända. Kritiker menar att den danska staten på det här sättet försöker ge migranterna inget annat val än att återvända av egen vilja.

– Vi måste ge människor skydd så länge som det behövs. Men när förhållandena i hemlandet förbättrats bör en före detta flykting återvända hem och återetablera ett liv där, säger Tesfaye.